Directorii de școli fără concurs nu vor mai fi numiți de ISJ-uri

𝗗𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝗶𝗲!

 

Directorii interimari de școli nu vor mai fi numiți de Inspectoratele Școlare Județene, ci de Consiliul de Administrație al școlii, prin vot secret, așa cum  prevede o lege adoptată recent  de Senat, ca for decizional. Prima dată când ar putea funcționa noua lege este 1 septembrie 2021 pentru peste 10.000 de posturi de director.

 

Senatul a adoptat, recent, în calitate de cameră decizională, proiectul care prevede că, în cazul neocupării prin concurs a posturilor de directori de şcoli, directorii interimari să fie numiţi de către consiliile de administraţie ale şcolilor şi nu de inspectoratele şcolare.

Propunerea legislativă, care modifică Legea Educaţiei Naţionale în sensul în care fusese aprobată în varianta inițială, este semnată de un grup de parlamentari USR PLUS, UDMR şi PSD și a înregistrat 75 voturi pentru, 37 contra şi 10 abţineri.

Amintim că în luna august expiră mandatele tuturor directorilor și directorilor adjuncți de școli din România, iar concursul pentru ocuparea pe 4 ani a acestor posturi va avea loc abia în luna octombrie, cu preluarea mandatelor în ianuarie 2022, potrivit calendarului anunțat de ministrul Educației.

În lipsa aplicării acestei legi, care merge acum la promulgare, în perioada august-ianuarie directorii ar fi fost numiți de către inspectoratele școlare conduse în majoritate de actuali membri PNL.