Evaluarea Națională 2021, cei mai puțini elevi, cei mai puțini viitori liceeni
Ceva peste 131 000 de elevi absolvenți de clasa a VIII-a au fost înscriși automat pentru examenul de Evaluare Națională în acest an. Diferența până la 147 660 o reprezintă corigenții și repetenții. Evaluarea Națională 2021 pentru elevii de clasa a VIII-a începe marți, 22 iunie, cu proba la Limba și literatura română, urmată, în 24 iunie, de examenul la Matematică. Rezultatele finale se vor cunoaște abia pe 4 iulie 2021 iar liceele unde au intrat elevii după alte 20 de zile.
Potrivit situațiilor oficiale, la nivelul județului Gorj, probele din cadrul Evaluării Națională se vor susține în 73 de centre de examen. Vor mai funcționa, de asemenea, și două centre de evaluare, la Școala Gimnazială ”Alexandru Ștefulescu” și Școala Gimnazială ”Sf. Nicolae” din Târgu-Jiu. Circa 2000 de elevi gorjeni susțin Evaluarea Națională în 2021.
O premieră la examenul de Evaluare Națională 2021 este formatul testului . Pentru prima dată, absolvenții clasei a VIII-a vor avea de rezolvat subiecte inspirate de testele PISA care constau, și la Limba română, și la matematică, într-o broșură de 10 pagini cu subiecte care trebuie rezolvate și completate acolo.
Pentru elevi sunt și alte schimbări. Accesul candidaților în săli este permis începând de la ora 8.00 până la ora 8.30.Examenul va începe la ora 9.00 dar timpul de redactare a subiectelor este de 120 de minute și se calculează după completarea casetei de identificare.
Candidații la Evaluarea Națională 2021 vor fi dirijați de către asistenți direct către locul destinat, în sala de examen, unde vor fi așezați cîte unul în bancă, alfabetic. În intervalul 8.30 – 9.00, candidații vor fi legitimați și li se va explica modul de desfășurare a probei. Începând cu ora 9.00, candidații la Evaluarea Națională 2021 vor primi broșura cu subiecteleși hârtie ștampilată pentru ciornă. Candidații vor completa caseta de indentificare (în maximum 15 minute), iar asistenții vor verifica datele înscrise de candidați și vor secretiza caseta. La probele scrise de la Evaluarea Națională 2021, candidații primesc subiectele sub formă de broșură, putând să solicite și pagini, dacă este cazul. Broşura se va preda la finalul probei, întrucât conţine subiectele şi rezolvările acestora, nu rămâne în posesia candidaţilor. Pentru elaborarea lucrării scrise, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră iar pentru executarea schemelor şi a desenelor folosesc numai creion negru.Pentru proba de la Matematică, elevii pot să utilizeze instrumente de desen. Se intezice folosirea, în timpul probelor, a mijloacelor de calcul. Se folosesc numai colile distribuite de asistenți. La proba de Limba română şi/sau maternă, un răspuns completat în căsuţa de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat corect.
Foarte important, la proba de Limba română şi/sau maternă, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opţiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X şi marcarea cu X a răspunsului considerat corect. La proba de Limba română şi/sau maternă sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, iar în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei nu se consideră semn particular delimitarea propoziţiilor în frază. La proba de Matematică, un răspuns de la subiectul I sau de la subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală şi încercuirea altui răspuns considerat corect.La figurile de la Matematică sunt permise marcajele pe figură şi completarea figurilor cu creion negru sau stilou/pix de culoare albastră. La proba de Matematică este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion negru sau stilou/pix de culoare albastră) în spaţiul pus la dispoziţie pentru rezolvarea problemelor.
La începutul lunii mai 2021, calendarul admiterii la liceu pentru absolvenții clasei a VIII-a a fost modificat iar potrivit acestor modificări, repartizarea computerizată a absolvenților de clasa a opta va avea loc pe 24 iulie.
Completarea fișelor de înscriere are loc în perioada 16-22 iulie, iar părinții trebuie să îsi anunțe intenția de depunere a dosarului, prin telefon sau e-mail, în prima zi prevăzută în calendar pentru această etapă, pentru a fi realizată o planificare.