Carte dedicată lui Tudor Vladimirescu în toate școlile din Tg-Jiu

Istoricul Gheorghe Nichifor, președintele filialei Gorj a Societății de Științe Istorice din România , a lansat de curând cartea ”Domnitor fără coroană-Tudor Vladimirescu în conștiința și memoria gorjenilor”, volum apărut la editura ”Măiastra” din Tg-Jiu. Așa cum a anunțat public Marcel Romanescu, primarul municipiului Tg-Jiu, cartea va ajunge în toate școlile din reședința Gorjului.

”Din veacul al XIX-lea, gorjenii i-au ridicat monumente, acasă ori în altă parte, au dat numele său unor instituții de cultură, învățământ, militare, străzi, întreprinderi, stadioane, spitale, etc. Tablouri, sculpturi, medalii, poezii, cântece, filme, piese de teatru, dar și o bogată istoriografie autohtonă l-au înfățișat în diferite ipostaze”, scrie Gheorghe Nichifor în ”Cuvânt introductiv”. Despre toate aceste lucruri vor putea citi iubitorii de istorie din Gorj în lucrarea ”Domnitor fără coroană-Tudor Vladimirescu în conștiința și memoria gorjenilor”.
În cele peste 250 de pagini ale sale, lucrarea semnată de istoricul gorjean trece în revistă mai multe teme: ”Despre Tudor Vladimirescu și Revoluția de la 1821”, ”Istoriografia gorjeană despre Marele Pandur”, ”Tudor Vladimirescu în nomenclatura locală”, ”Medalii, filme, piese de teatru, picturi”, ”Monumente, case memorial, alte locuri și așezăminte ce poartă amintirea lui Tudor Vladimirescu”, ”Evocări istorice și aniversări” ș.a.
Invitat la mai multe emisiuni din grila EMI TV, Gheorghe Nichifor-vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj-este autorul a numeroase lucrări de istorie locală și națională, multe dintre acestea premiate la nivel national. În 2019 a demarat demersurile pentru ca anul 2021 să fie declarat ”Anul Tudor Vladimirescu” în contextul împlinirii a 200 de ani de la evenimentele care au schimbat istoria națională.