Premierul Florin Cîțu la UPT: „Cercetarea trebuie să se facă în universități”

𝗗𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝗶𝗲!

În cadrul vizitei la Timișoara, în 10 iunie 2021, premierul român Florin Cîțu s-a întâlnit, în Auditoriumul Centrului de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara cu reprezentanți ai mediului academic, ai mediului economic și cu studenți, discuțiile axându-se, în principal, pe zona de cercetare, de finanțare și susținere a acesteia și, implicit, pe crearea de joburi cu valoare adăugată mare, care să-i motiveze pe tineri să rămână în țară.

În deschierea întâlnirii, rectorul UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a prezentat rolul Politehnicii în dezvoltarea orașului și a zonei în cei peste 100 de ani de existență a Politehnicii timișorene, subliniind și deschiderea pe care dorește să o imprime, pentru viitor, către zona de cercetare, prin proiecte în zonele tehnologiei de vârf în care Politehnica are o expertiză temeinică, dar și prin înființarea de centre de cercetare multidisciplinare, care să ducă la menținerea absolvenților în sistemul de învățământ superior și în zona de cercetare.

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, și el absolvent al UPT, despre care recunoaște că i-a definit cariera, a declarat că, în acest moment, Politehnica timișoreană este un adevărat magnet de inteligență, care atrage tinerii performanți, ceea ce face ca Timișoara să fie un adevărat pol tehnologic, nu doar în zonă sau în țară, ci în această parte a Europei.
Pornind de la motto-ul Politehnicii, rostit de Regele Ferdinand la inagurarea primei clădiri a Politehnicii – „Nu zidurile fac o școală, ci spiritul care dăinuiește într-însa” – premierul Florin Cîțu a subliniat că acest spirit este și cheia mesajului său: „Avem nevoie de ingineri, de ingineri bine pregătiți, și aveți tot sprijinul pentru a face tot ce este necesar pentru a furniza astfel de absolvenți”. Vorbind despre creșterea economică accelerată a României, printre cele mai mari din Europa, premierul a mai subliniat necesitatea investițiilor în această perioadă, care să susțină dezvoltarea pe termen lung, în special în zona de cercetare, care ar putea produce joburi motivante pentru tinerii absolvenți și ar fi un adevărat motor pentru întreaga economie. Florin Cîțu a accentuat însă că cercetarea trebuie să se facă în universități, pe bază de competiție și să producă rezultate palpabile. Premierul a precizat că, în aceste condiții va acorda toată susținerea pentru dezvoltarea de centre de cercetare pe lângă universități.
În cadrul reuniunii, reprezentanți ai Comitetului Director al Universității Politehnica Timișoara, un organism creat în urmă cu șapte ani în premieră națională, care reunește managerii celor mai importante companii din oraș și din zonă, în care se dorește și atragerea autorităților locale, au vorbit despre parteneriatul cu Universitatea Politehnica Timișoara care poate fi extins prin crearea și punerea în practică a unei strategii comune mediu academic – mediu economic – autorități pentru dezvoltarea în continuare a orașului și a zonei.
Nu în ultimul rând, reprezentantul studenților din Universitatea Politehnica Timișoara i-a solicitat premierului găsirea unor modalități de menținere a tinerilor absolvenți în învățământul tehnic, știută fiind criza de astfel de cadre, în special în domeniile tehnologice de vârf, unde companiile fac o concurență serioasă universităților în atragerea absolvenților.