Ploile au făcut prăpăd în toată țara. Meteorologii anunță, în continuare, cod portocaliu în aproape toată România

𝗗𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝗶𝗲!

A plouat într-o zi cât pentru o lună de zile în mai multe zone din România. Ploile torențiale au lăsat prăpăd în urma lor, ba chiar un bărbat din Neamț a murit înecat după ce a fost luat de viitură și dus câteva sute de metri.
Hogea Cristian, ISU Neamt: „Am intervenit cu echipajul şi cu targa UT din dotare, asiguraţi cu frânghie, apa încă mai era puternică. Am scos persoana pe malul pârâului Almaş şi echipajul pe care îl avem de prim ajutor a efectuat manevrele de resuscitare până la sosirea celei de a doua ambulanţe cu medic”.

În judeţul Vrancea a fost cod roşu de vreme rea, iar oamenii au fost avertizaţi prin mesaje Ro-Alert să rămână în case. Drumul judeţean 205 D a fost înghiţit complet de apă, după ce debitul râului Zăbala a crescut semnificativ. Cum drumul era singura legătură între localităţile Nereju şi Brădăcești, oamenii au improvizat un pod din scânduri de lemn, pentru a putea trece viitura.

Rupere de nori a fost şi în judeţul Cluj
Tot din cauza râului Zăbala, într-o zonă forestieră a comunei Nereju, 12 muncitori au fost complet izolaţi, iar autorităţile nu au putut ajunge la ei din cauza şuvoaielor şi a drumurilor devenite impracticabile. Rupere de nori a fost şi în judeţul Cluj, unde Administraţia Naţională de Meteorologie a emis cod roşu de fenomene meteo extreme, iar pentru mai multe localităţi a fost emis un mesaj de avetizare prin sistemul RoAlert.

Vântul puternic a fost aproape să pună la pâmânt o schelă ridicată pe faţada unei clădiri din municipiul Cluj-Napoca. În cădere, schela a rămas suspendată pe un copac. Pompierii au reuşit să o ridice repede la loc şi să o asigure, pentru că putea cădea pe oamenii aflaţi în trecere prin zonă. În localitatea clujeană Lita, mai multe gospodării au fost măturate de ape. În Bacău, tot din pricina ploilor torenţiale, canalizările nu au mai făcut faţă, iar şoselele s-au transformat în canale navigabile. Oamenii s-au amuzat însă pe seama situaţiei. Cele mai mari probleme s-au înregistrat în cartierele CFR şi Baraţi, unde traficul a fost complet paralizat, iar apa a depăşit jumătate de metru pe carosabil.
Vremea rea îşi va face de cap până la finalul acestei săptămâni. Majoritatea zonelor se află sub avertizări de vreme severă până astăzi la ora 23.00, dar, aşa cum ne-am obişnuit de la începutul acestei veri, alertele ar putea fi prelungite.