Complexul Energetic Oltenia se dezintegrează până în 2027

𝗗𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝗶𝗲!

Așa cum a anunțat Guvernul, Complexul Energetic (CE) Oltenia va fi ajutat de stat pentru a doua oară să-și plătească certificatele de emisii. Ajutorul pare un ”măr otrăvit” de vreme ce colosul economic din Oltenia va rămâne, la orizontul anului 2027, cu doar două grupuri pe cărbune, doar la centrala Rovinari.

Informația apare în nota de fundamentare a deciziei Guvernului:“Practic, acest Plan de restructurare al CEO este prima și cea mai mare acțiune de decarbonare a sectorului de producere din România. Capacitatea instalată pe bază de lignit va scădea de la 3570 MW (începutul anului 2021) la 660 MW (numai două grupuri la Rovinari) la începutul anului 2027, ceea ce înseamnă o reducere de 82% în 6 ani. Reducerea anuală de emisii de CO2 provenite din lignit este de 4 mil tone (de la 8.6 mil tone în 2021 la 2.6 mil tone în 2027).
Actul normativ de acum stabilește că CE Oltena va primi de la buget banii necesari pentru plata certificatelor de emisii pentru anul 2020, care trebuie achiziționate până la sfârșitul lunii aprilie. „Acordarea unei finanțări sub formă de grant, în valoare de 1.180.446 mii  lei, reprezentând contravaloarea în lei a  sumei de 241.4 mil euro, parte din ajutorul de restructurare notificat la data de 4 decembrie 2020, în scopul acoperirii necesarului de lichidități pentru susținerea activității Societății ”Complexul Energetic Oltenia”-SA  și pentru achiziția  parțială de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020.”
CEO a mai primit sprijin de la stat și pentru plata certificatelor în anul precedent, dar, cum nua putut rambursa ajutorul de stat, el s-a transformat într-unul de restructurare.

Articol Cornel Șomîcu