România, independentă din punct de vedere al producţiei de gaz, peste 4 ani

𝗗𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝗶𝗲!

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că peste aproximativ patru ani de zile, în 2027, România va putea să-şi anunţe independenţa din punct de vedere al producţiei de gaz.

Precizările au fost făcute la Palatul Victoria, în cadrul unui eveniment prilejuit de anunţul companiilor OMV Petrom şi Romgaz referitor la dezvoltarea proiectului Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre.

„Peste aproximativ patru ani de zile, România va putea să anunţe independenţa din punct de vedere al producţiei de gaz. Mai precis în 2027, aşa cum au fost discuţiile cu Romgaz şi cu OMW. Este un angajament pe care trebuie să vi-l îndepliniţi. Totodată, este o oportunitate pentru noi să anunţăm cetăţenii ţării că nu trebuie să îşi facă probleme în ceea ce priveşte asigurarea resurselor de gaz, pentru că de acest gaz vor beneficia cetăţenii, toate instituţiile din ţară şi, desigur, va exista şi o cantitate de gaz prin care să asigurăm exportul şi nevoia altor ţări din Europa”, a spus Nicolae Ciucă.

El a subliniat relevanţa pe care această nouă sursă de gaz o poate avea în „revitalizarea industriei” din România.

„Avem nevoie de industrie chimică, de industrie petro-chimică, astfel încât să ne redobândim rolul de jucători în tot ceea ce înseamnă ansamblul acesta economic”, a spus preşedintele Senatului.

Acesta a menţionat că începerea exploatării gazelor din Marea Neagră figurează în programul de guvernare al coaliţiei.

„Practic, acest obiectiv reprezintă un pas important pentru asigurarea independenţei energetice a României într-un context de securitate, într-un context internaţional deosebit de complicat, în care totuşi, iată, au existat voinţa politică şi angajamentul executiv, astfel încât acest obiectiv să se realizeze”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Preşedintele Senatului a mai vorbit despre perspectivele României de a deveni „un jucător relevant, un pilon de stabilitate” energetică în regiune şi în Europa.