În Moldova, Muntenia şi Oltenia se va menţine seceta pedologică

𝗗𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝗶𝗲!
PUBLICITATE EMI TV

Aprovizionarea cu apă se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş şi Crişana, în timp ce în Dobrogea şi pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Muntenia şi Oltenia se va menţine seceta pedologică, arată prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 29 septembrie – 5 octombrie 2023.

„Aprovizionarea cu apă în stratul 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş şi Crişana, cea mai mare parte a Transilvaniei şi a Banatului, local nordul, estul şi centrul Moldovei, nord-vestul, vestul, izolat estul şi sud-vestul Munteniei, nordul, estul şi sudul Olteniei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor înregistra în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Muntenia şi Oltenia, estul, local centrul, sudul şi izolat nord-estul Transilvaniei şi nord-estul Banatului”, potrivit prognozei ANM.

În general, regimul hidrotermic din aer şi sol va permite desfăşurarea în ritmuri normale a proceselor de maturare la speciile de prăşitoare şi pomi-viticole, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

La culturile de toamnă semănate până în prezent, condiţiile agrometeorologice vor favoriza desfăşurarea fazelor incipiente de vegetaţie, respectiv germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze, în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului din vestul, centrul şi nordul ţării. Pe suprafeţele cu deficite de umiditate în sol din estul, sudul şi sud-estul teritoriului agricol, ritmurile de vegetaţie la rapiţa şi orzul de toamnă vor fi stânjenite, iar lucrările de pregătire a terenurilor în vederea continuării însămânţărilor la grâul de toamnă se vor efectua cu dificultate (sol uscat, crustă şi crăpături).

În general, condiţiile agrometeorologice vor favoriza continuarea lucrărilor agricole de sezon, respectiv recoltarea, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ şi semănat în aproape toată ţara, exceptând arealele agricole afectate de seceta pedologică, unde acestea se vor desfăşura în continuare cu dificultate.

În această perioadă se va menţine un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, pe întreg teritoriul agricol, precizează specialiştii ANM.

INMELCON PROD S.A ANGAJEAZĂ !!!SALARII ÎNTRE 800 ȘI 1200 EURO / LUNĂ