Brâncuși este din nou al tuturor !

𝗗𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝗶𝗲!

Prezent la Târgu-Jiu la manifestările dedicate de Universitatea ”Constantin Brâncuși” celor 145 de ani împliniți de la nașterea marelui sculptor, ”patronul spiritual” al instituției de învățământ superior, Iulian Popescu-consilier de stat  în cadrul Cancelariei prim-ministrului- a adus o veste extraordinară oferită de EMI TV în direct. Drepturile de autor și de imagine asupra operelor brâncușiene de la Târgu-Jiu aparțin statului român.

Redăm mai jos declarația care va stârni multe polemici, după cum anticipa chiar Iulian Popescu, dar care lămurește o problemă nerezolvată de mai multe decenii:
”Împreună cu mari specialiști în domeniul juridic și cu case de avocatură am încercat să înțeleg ce se întâmplă cu acest litigiu al drepturilor de imagine, cel puțin pentru operele de la Tg-Jiu ale lui Constantin Brâncuși. Și analizând toate dosarele, toate documentele în acest sens, pot să vă spun că Theodor Nicole, cetatean canadian de origine română. nu este proprietarul drepturilor de imagine ale operelor din Târgu-Jiu și acestea sunt de foarte mult timp în dreptul public iar cu această ocazie invit pe toți cei care vor să inițieze proiecte care presupun utilizarea imaginii operelor lui Brâncuși să o facă fără nici un fel de teamă pentru că există acoperire juridică pe care în următoarea perioadă o să încercăm să o prezentăm instanțelor competente și să rezolvăm acest litigiu definitiv.
Mai exact, ca să vă spun despre ce este vorba, noi am încercat să mergem pentru a înțelege modificările legale aduse conceptului de drept de autor, în România acestea apărând în 1923 printr-un decret, ulterior un alt decret din 1956 și au suferit și alte modificări ulterioare până la legea din 1996 care a fost corectată și amendată în 2004. Brâncuși a decedat în 1957 și în acest an se aplică legea de la data morții autorului, deci asta înseamnă că se aplică decretul din 1956 care precizează că atunci când există moștenitori testamentari, dreptul de autor se definește pe 15 ani fără drept de prelungire și fără drept de transmitere. Asta înseamnă că după 15 ani drepturile de autor și de imagine expiră și sunt trecute în domeniul public. Deci, legea prevede că această perioadă se aplică de la 1 ianuarie a anului următor, așa că de la 1 ianuarie 1973 drepturile asupra lui Brâncuși au expirat, chiar dacă ulterior există modificări ale legislației, nici o lege nu poate să fie aplicată retroactiv și odată ce operele au fost decăzute și au intat în dreptul public nici o prelungire a termenelor de protecție nu poate să reîntoarcă situația anterioară.”, a declarat Iulian Popescu.

Vezi aici: https://www.facebook.com/EmiTvRomania/videos/646397542826548/