Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto impusă și pentru rable
Poliţa de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto RCA este obligatorie atât timp cât maşina nu a fost radiată din circulaţie, chiar dacă autoturismul este nefuncţional, a decis Curtea de Justiţie a UE (CJUE) zilele trecute. Decizia vine după ce în 2018 CJUE a stabilit că persoanele care deţin maşini înmatriculate funcţionale sunt obligaţi să încheie o asigurare RCA chiar dacă nu mai vor să le conducă şi le ţin parcate în curte sau în garaj.
Principala explicație este că, atât timp cât sunt înmatriculate, se prezumă că aceste vehicule pot oricând să iasă pe stradă punând în pericol, ca orice altă mașină, pe ceilalți șoferi sau pot chiar să provoace daune în timp ce este staționat în afara durmurilor publice.
UNSAR, asociația firmelor de asigurare: RCA acoperă inclusiv prejudiciile produse prin fapta lucrului, indiferent de locul în care s-a produs evenimentul pe drumuri publice sau nu, indiferent dacă vehiculul era în deplasare sau staționare
Organizația amintește și că cei care vor să fie exonerați de obligația de a cumpăra RCA pot oricând să radieze mașina pe care oricum nu o mai utilizează.Din aproximativ 9,2 milioane de vehicule înmatriculate în România, circa 2 milioane au o vechime de peste 20 de ani iar proprietarii acestora evită să le mai asigure. Curtea de Justiție a Uniunii Europene consideră că și aceste vehicule prezintă riscuri și este obligatoriu să fie asigurate RCA.
În România, în perioada ianuarie-aprilie 2021 au fost înmatriculate peste 163 000 de autoturisme, din care peste 83 % sunt autoturisme rulate, numărul lor crescând cu 5,6% față de perioada similar din 2020. Se observă așadar o tendință de învechire a flotei de autoturisme înmatriculate la noi în țară și de sporire a riscurilor asociate acestor vehicule.
Articol Cornel Șomîcu