Administrarea şi protecţia spaţiilor verzi trebuie făcută sub supravegherea unui specialist

𝗗𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝗶𝗲!

Administrarea şi protecţia spaţiilor verzi trebuie făcută sub supravegherea unui angajat cu studii superioare de specialitate, prevede o propunere legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr.24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, care a fost depusă la Parlament de un grup de deputaţi de la PSD, UDMR şi PNL.

Potrivit propunerii, la nivelul municipiilor, autorităţile administraţiei publice locale asigură administrarea şi protecţia spaţiilor verzi proprietate publică sub supravegherea unui angajat cu studii superioare de specialitate. Îndeplinirea atribuţiilor prevăzute în prezenta lege se realizează printr-una dintre următoarele modalităţi: prin structura din cadrul aparatului de specialitate, respectiv contractarea de servicii specializate de către operatori economici.

Prin derogare de la art. 154 alin. (3) din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, la încheierea contractelor de prestări servicii pentru întreţinerea spaţiilor verzi, autoritatea contractantă are obligaţia de a solicita constituirea garanţiei de bună execuţie. În acest caz, autoritatea eliberează/restituie garanţia de bună execuţie în termen de cel mult 30 de zile de la împlinirea a doi ani de la data finalizării lucrărilor şi cu condiţia ca plantele să supravieţuiască, dacă nu a ridicat până la acea dată pretenţii asupra ei, potrivit propunerii legislative.

Autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului elaborează normele tehnice pentru întreţinerea şi îngrijirea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, mai prevede proiectul care a fost depus la Senat.

„Uniunea Europeană recomandă ca suprafaţa de spaţiu verde pe cap de locuitor să fie de 26 metri pătraţi. În vederea realizării acestui deziderat, printre altele, Legea nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor oferă un cadru legislativ general pentru întreţinerea spaţiilor verzi. Realitatea la nivelul ţării însă ne-a demonstrat că nu în toate oraşele se desfăşoară în mod corespunzător întreţinerea acestor zone, în special din cauza toaletărilor brutale, efectuate în coronamentul copacilor, se usucă foarte mulţi arbori maturi”, argumentează iniţiatorii în expunerea de motive.

Potrivit acestora, protecţia spaţiilor verzi în intravilanul localităţilor ar trebui să constituie o prioritate pentru toţi, iar pentru realizarea acesteia este necesar să nu pierdem arbori pentru eventuale abuzuri sau din cauza nepăsării, prezenta iniţiativă legislativă constituind un pas important în acest sens.

PUBLICITATE EMI TV