Vor lege pentru combaterea turismului electoral

𝗗𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝗶𝗲!

Deputatul PNL, Gheorge Pecingină, invitat seara trecută în emisiunea Panoramic, la EmiTv, a făcut declarații referitoare la ”turismul electoral”. Astfel, parlamentarul de Gorj, a anunțat că Gigel Știrbu, deputat PNL, are un proiect de lege prin care vrea să combată acest fenoment.
”Problema legislativului e să reglementăm aceste sincope care apar în lege și, spuneam despre vizele de flotant, există un legislativ al lui Gigel Știrbu în acest sens, care să nu mai permită, dacă nu ai domiciliu în localitatea respectivă și viză de flotant cu ”n” luni înainte, să mai poți să participi la vot”, a declarat deputatul, Pecingină, la EmiTv.
Gigel Știrbu a argumentat inițiativa legislativă în expunerea de motive: ””În urma unei analize făcute pe 200 de localități unde s-a observat o migrație suspectă la alegerile locale din anii 2016 si 2020, ocazie cu care s-a constatat că numărul de vize de flotant a fost de 20.000, evident, aproape toate emise în preajma alegerilor, în timp ce în anii fără alegeri, numărul maxim de vize de flotant care au fost emise în aceste 200 de localități pe care le-am studiat a fost de 2.000, adică de 10 ori mai puțin.
Concret, a fost obținută viza de flotant doar pentru a-l vota pe primar. Sunt oameni care îşi fac viză de flotant cu 3, 4, 5 zile înainte, o săptămână sau cu o lună înainte de ziua alegerilor, Apoi, își exercită dreptul constituțional de a vota acolo, iar patru ani de zile nu mai calcă prin acea localitate.
Astfel, printre prevederile propuse, enumerăm că, în toate situaţiile în care se înregistrează cereri pentru stabilirea reşedinţei, solicitantul va declara, pe propria răspundere, că locuieşte de mai mult de 15 zile la adresa la care are locuinţa secundară. Declaraţia va fi consemnată pe cerere, în faţa funcţionarului de evidenţă a persoanelor, la fiecare trimestru”.
Vezi întreaga emisiune aici.
https://fb.watch/6c6kI3kTbD/