
Peste 4000 de studenți au început un nou an universitar la Petroșani, Universitatea de aici fiind foarte bine cotată la nivel european. La ceremonia de deschidere au participat, printre alții, președintele Consiliului Județean Hunedoara-Laurențiu Nistor, prefectul Călin Marian, Natalia Intotero, președintele Comisiei pentru învățământ din Camera Deputatilor și deputat de Hunedoara, primarii din Valea Jiului ș.a.
Noul an universitar aduce noutăți la Universitatea din Petroșani, instituția de învățământ superior făcând demersuri, printre altele, și pentru introducerea a noi programe de studii. „Continuăm cu acreditarea unor noi specializări, cum ar fi consum și producție responsabilă și inginerie în domeniul producției și consumului responsabil și surse regenerabile de energie, care înseamnă, până la urmă, formarea de specialiști în ingineria producerii și utilizării bateriilor pentru autovehicule electrice, specializări care sunt, la acest moment, în acreditare”, a declarat rectorul Universității din Petroșani, prof. univ. dr. ing. Mihai Sorin Radu.
”Avem o nouă oportunitate, aceea de a intra în elita universităților care pregătesc specialiști în domeniul construcției, proiectării și realizării bateriilor pentru automobilele electrice. Este o provocare care înseamnă alinierea Universității noastre la meseriile și la viitoarele profesii, atat de căutate în mediul european în anii care urmează! Vă asigur că împreună cu colegii din Universitatea din Petroșani vom pregăti specialiști de care are nevoie nu numai România, ci întreaga Europa. Acești specialiști care vor fi competitivi oriunde vor profesa, indiferent dacă va fi la nivel local, național sau internațional. Vom dori să facem aceste specializări în asa fel încât studenții noștri să parcurgă măcar un an într-o altă universitate europeană care va fi specializată în construcția și producerea bateriilor din industria auto.”, a declarat Sorin Radu.
Academia Alianței Europene pentru Baterii (EBA) a conceput un program de referință conceput pentru a perfecționa forța de muncă din întregul lanț valoric european al bateriilor, aceasta va fi lansată în România, cu un accent deosebit pe regiunile care beneficiază de Fondul European pentru o tranziție justă, (Dolj, Gorj, Mureș, Hunedoara, Prahova și Galați). În plus, se vor forma parteneriate cu mai multe universități din România pentru a introduce noi programe de licență și masterat pentru studenți.
Până în 2025, proiectele legate de baterii vor crea între trei și patru milioane de locuri de muncă directe și indirecte, ceea ce înseamnă că aproximativ 800.000 de lucrători din Europa vor fi recalificați și perfecționați cu expertiză specifică bateriilor.