Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, a declarat, în cadrul Galei UMFST, că licitaţia pentru proiectarea şi execuţia noului spital universitar a fost finalizată, urmând să fie anunţat câştigătorul, şi că acest obiectiv ar putea fi inaugurat în a doua parte a anului 2025. Finanțarea se face prin PNRR.

„Spuneam anul trecut că în 2023 vom intra în competiţie cu celelalte unităţi sanitare pentru a încerca să câştigăm două proiecte PNRR legate de spitalul universităţii. Am făcut-o şi am şi câştigat o finanţare totală nerambursabilă de 11,75 milioane Euro pentru ambulatoriul viitorului spital universitar şi pentru o parte din echipamentele necesare sălilor de operaţii, laboratorului şi terapiei intensive din acest spital (…) Despre spitalul universitar, vă pot spune că am finalizat licitaţia, una dintre cele mai complexe proceduri derulate până acum de universitate, vom finaliza desemnarea  câştigătorului în zilele următoare şi vom semna contractul de proiectare şi execuţie care va avea o durată totală de sub doi ani. Fără a fi o promisiune, pentru că depindem şi de alte variabile, mi-ar plăcea şi este posibil ca la Zilele UMFST din 2025 să inaugurăm noul Spital universitar”, a arătat dr. Leonard Azamfirei, în timpul prezentării Raportului Rectorului UMFST Târgu Mureş.

Azamfirei a precizat că, tot prin PNRR, universitatea a câştigat şi un proiect destinat fertilizării in vitro, un proiect de digitalizare a viitorului spital, în valoare de 1 milion de euro şi un altul pentru construirea unui Centru de pregătire postuniversitară în imediata proximitate a Spitalului, în valoare de 11 milioane de euro. „Sunt convins că le vom câştiga şi pe acestea şi că proiectul Centrului de pregătire postuniversitară, numit MedX, va merge aproape în paralel cu cel al spitalului”, a subliniat Azamfirei.

Rectorul UMFST Târgu Mureş a afirmat că se lucrează deja la organizarea spitalului şi că experţi externi împreună cu grupuri de lucru pe specialităţi lucrează deja pentru a da viaţă unui concept medical modern şi pentru a crea mecanismele de funcţionare optime, dar şi formarea resursei umane.