Tinerii vor avea prioritate la recrutarea pe funcţii publice

𝗗𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝗶𝗲!

Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) a anunţat miercuri că, începând cu acest an, modul de recrutare pe funcţia publică se va face prin concurs naţional, după modelul de recrutare aplicat în administraţiile publice la nivel european (EPSO), având prioritate tinerii.

„Avem nevoie de tineri în rândul funcţionarilor publici. Raportările ANFP privind managementul funcţiei publice şi al funcţionarilor publici au evidenţiat o îmbătrânire a corpului funcţionarilor publici: vârsta medie a funcţionarilor publici a crescut relativ constant din 2012, când se situa la valoarea de 45 de ani, până la 48 de ani în 2021. Prin stabilirea unui procent de minimum 10% funcţii publice vacante pentru debutanţi, venim în întâmpinarea acestui decalaj. Scopul nostru este să atragem în administraţia publică tineri competenţi, al căror dinamism să contribuie la modernizarea şi creşterea performanţei administraţiei publice, de aceea, tinerii au prioritate,” a declarat, într-un comunicat, preşedintele ANFP, Felix Cozma.

Noul model de recrutare în funcţia publică are la bază principiile competiţiei, transparenţei, competenţei şi egalităţii accesului la funcţiile publice pentru fiecare cetăţean care îndeplineşte condiţiile legale şi va conduce la un proces corect de recrutare, cu scopul de a profesionaliza funcţia publică şi, implicit, de a creşte performanţa serviciilor publice.

Recrutarea va cuprinde două etape, respectiv etapa de recrutare la nivel naţional (concursul naţional), organizată de către ANFP şi etapa de selecţie (concursul pe post), organizată de autorităţile şi instituţiile publice în structura cărora se regăsesc posturile vacante.

PUBLICITATE EMI TV