Închisoare pentru operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive

𝗗𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝗶𝗲!

Efectuarea de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei la 10 ani, potrivit unui amendament la proiectul iniţiat de parlamentarii liberali privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, precum şi a operaţiunilor cu produse cu efecte psihoactive, proiect adoptat luni de Senat.

Proiectul a fost adoptat cu 90 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi 14 abţineri.

Propunerea legislativă completează Legea nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi modifică Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare.

„Este o lege care ne asigură pe toţi că traficanţii de droguri de mare risc vor sta în închisoare, acolo unde le este locul. (…) Producţia şi traficul de droguri rămân cea mai mare afacere criminală din Uniunea Europeană, motiv pentru care această iniţiativă legislativă prevede două lucruri esenţiale. În primul rând, elimină posibilitatea suspendării executării pedepsei sub supraveghere pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc şi trafic internaţional de droguri de mare risc şi, în al doilea rând, creştem, de la doi la şapte ani, la trei la 10 ani, pedepsele pentru anumite fapte de efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. Pe scurt, va trebui să găsim pârghii prin care să stopăm sau să reducem, în măsura posibilului, traficul de droguri, care generează o mulţime de bani în economia subterană. (…) Bătălia nu e uşoară, va trebui să acţionăm pe toate palierele, de la prevenţie la pedeapsă, însă am încredere că măcar această categorie a traficanţilor de droguri de mare risc va sta mai bine în închisoare ca urmare a votului dumneavoastră”, a transmis, în plen, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, în calitate de iniţiator.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată cu acest proiect.