Sediul Guvernului pichetat din nou
Sindicaliştii din Educaţie vor continua miercuri protestele, prin pichetarea sediului Guvernului timp de o oră, nemulţumiţi de salarizarea din sistem, dar şi de intenţiile Executivului de a plafona cheltuielile de personal la nivelul anului 2022, cu impact negativ suplimentar pentru angajaţii din învăţământ.
În timpul pichetului organizat marţi, în intervalul 12:00 – 13:00, sindicaliştii au depus, la Guvern, un material legat de proiectul de Ordonanţă privind eficientizarea cheltuielilor bugetare.
De asemenea, sindicaliştii au mai anunţat că în data de 10 mai va fi organizat un marş de protest.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” au demarat referendumul pentru strângerea de semnături în vederea declanşării grevei generale.
De asemenea, sindicaliştii susţin că noile decizii ale Executivului ar accentua deficitul de personal prin interdicţia cumulului pensiei cu salariul şi prin blocarea organizării concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante, inclusiv a activităţilor de formare profesională, esenţiale în dezvoltarea carierei didactice.
Rrevendicările salariaților din învățământ vizează: rezolvarea problemei aplicării integrale a dispoziţiilor Legii-cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariaţi din învăţământ, astfel încât să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege; identificarea unor soluţii pentru creşterea veniturilor personalului din învăţământ; adoptarea, în regim de urgenţă, a normativelor pentru personalul nedidactic şi personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998; aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă, întrucât salariaţii din învăţământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri.
Nu în ultimul rând, organizaţiile sindicale cer instituirea, prin lege, a regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflaţiei, plata suplimentară a personalului din unităţile/instituţiile de învăţământ nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile precum şi plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.
