Săptămâna Patimilor. Semnificație, tradiții și obiceiuri

𝗗𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝗶𝗲!

Săptămâna Patimilor. Semnificație, tradiții și obiceiuri

Săptămâna Patimilor. Semnificație, tradiții și obiceiuri
Săptămâna Patimilor. Semnificație, tradiții și obiceiuri

Săptămâna Patimilor, cunoscută și ca Săptămâna Mare, este ultima parte a Postului Paștelui și pregătește credincioșii pentru cea mai importantă sărbătoare a creștinătății: Învierea Domnului. În această perioadă, biserica retrăiește evenimentele tragice din ultimele zile ale lui Iisus Hristos pe pământ, iar în casele românilor încep pregătirile pentru Paște.

Săptămâna Patimilor începe imediat după Duminica Floriilor și se încheie în Sâmbăta Mare. Este perioada în care sunt comemorate suferințele, trădarea, răstignirea și îngroparea lui Iisus Hristos. Credincioșii participă la slujbe speciale seara, numite Denii, care le oferă ocazia să retrăiască simbolic fiecare zi din drumul Mântuitorului spre răstignire.

De luni până miercuri seara, Denia pune accent pe pocăință, smerenie și veghere sufletească. Joia Mare este marcată de Denia celor 12 Evanghelii, o slujbă deosebită în care se citesc cele 12 texte biblice care povestesc Patimile lui Hristos. Vinerea Mare este rezervată Prohodului, slujba simbolică a înmormântării lui Iisus, când biserica este învăluită de cântări triste și lumânări aprinse.

Pe lângă însemnătatea religioasă, românii respectă o serie de tradiții populare și obiceiuri legate de curățenie, post și pregătirea casei pentru sărbătoare:

Lunea Mare: începe curățenia generală, se spală hainele și se pun la punct treburile din gospodărie.

Marțea Mare: zi dedicată în special treburilor casnice. Se crede că lucrul făcut în această zi aduce spor în casă.

Miercurea Mare: este ultima zi în care se spală rufe. De aici înainte nu se mai fac treburi grele.

Joia Mare: se vopsesc ouăle roșii și încep pregătirile culinare. În unele zone se coc pasca și cozonacii.

Vinerea Mare: este zi de post aspru sau chiar post negru, în amintirea suferinței lui Hristos. Nu se spală, nu se coase și nu se mătură.

Sâmbăta Mare: ultima zi de pregătire. Gospodinele termină mâncărurile, se pregătește coșul pascal, iar seara credincioșii merg la slujba Învierii.

După duminica Învierii, urmează Săptămâna Luminată, o perioadă de bucurie, în care slujbele sunt pline de lumină, iar oamenii se salută cu „Hristos a înviat!”. Este vremea în care, simbolic, ușile raiului sunt deschise pentru toți.

 

PUBLICITATE EMI TV