România are nevoie de o legislaţie modernă de semnare electronică
România are o lege complet învechită, care recunoaşte doar semnăturile calificate, iar proiectele de lege care îşi propun să modernizeze reglementarea generală a semnăturii electronice au rămas blocate în Parlament, a afirmat marţi preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), Mihai Matei, în cadrul unei conferinţe.
„Semnătura, într-un final, este unul din punctele importante în orice înseamnă servicii digitale. Deci, dacă noi ne dorim digitalizarea României, fără o legislaţie modernă de semnare electronică nu putem să modernizăm România. În momentul acesta avem o lege complet învechită, care recunoaşte doar semnăturile calificate, acele device-uri USB cu şapte parole, care au nişte costuri, care sunt foarte greu de utilizat. Pentru aceste semnături există doar cinci furnizori acreditaţi în România”, a menţionat Mihai Matei, în cadrul unei conferinţe organizate de Confederaţia Patronală Concordia.
El a subliniat că de peste 5 ani sunt trei legi care au rămas blocate în Parlament.
„Toate (legile, n.r.) încercau să modernizeze legislaţia semnăturii electronice. Toate au fost blocate şi sunt abandonate în Parlament. Avem a patra lege la care se lucrează din primăvară, care a trecut printr-un proces extrem de transparent, cu Ministerul Cercetării şi Digitalizării, cu ADR-ul (Autoritatea pentru Digitalizarea României, n.r.), cu comunitatea de business. Sunt oameni care au lucrat acolo consistent pe această lege. Au ajuns la o formă acceptată de toată lumea şi, în momentul acesta, suntem blocaţi. Noi suntem foarte îngrijoraţi pentru că vedem începutul aceluiaşi film din 2018, respectiv tergiversare şi tentative clare de a bloca această iniţiativă care are o miză extrem de importantă pentru digitalizarea României”, a adăugat Mihai Matei.
În opinia sa, atât timp cât oamenii nu vor avea instrumente simple de a semna, nu vom vedea digitalizare.
Potrivit reprezentanţilor Concordia, mediul de afaceri trage un semnal de alarmă cu privire la proiectul de lege care ar trebui să reglementeze utilizarea semnăturii electronice pe scară largă în economia românească.
„Cadrul legal actual este depăşit de 20 de ani. În Parlament se află în dezbatere un proiect de lege care îşi propune să modernizeze reglementarea generală a semnăturii electronice, dar avem rezerve că există voinţă politică în această direcţie. (…) Pentru o economie concurenţială cu dinamică tranzacţională rapidă, este important să se accesibilizeze semnătura electronică pentru companii şi pentru cetăţeni, prin consacrarea unei valori juridice mai ridicate a semnăturii electronice avansate şi prin reglementarea mai democratică a celor care o pot furniza. Reglementările europene merg în această direcţie, în timp ce proiectul actual din Parlament restrânge piaţa şi creează un oligopol”, a precizat sursa citată.
