Protecție socială și fiscală pentru lucrătorii culturali

𝗗𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝗶𝗲!

Statutul lucrătorului cultural profesionist, jalon cuprins în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a fost adoptat, miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, anunţă Ministerul Culturii.

Propunerea legislativă, elaborată în cadrul Reformei 3 – Reformarea sistemului de finanţare a sectorului cultural din Componenta 11 – Turism şi cultură, vizează maximizarea potenţialului creativ al lucrătorilor culturali şi menţinerea activă a acestora pe piaţa muncii, dar şi dezvoltarea sectoarelor culturale şi creative şi creşterea contribuţiei lor economice.

Statutul lucrătorului cultural profesionist propune un cadru coerent de protecţie socială şi fiscală aplicabil unor categorii profesionale atipice ce desfăşoară activităţi artistice şi culturale, precizează ministerul.

La elaborarea statutului a participat, în ultimele şase luni, o echipă multidisciplinară din România, cu expertiză în domeniul cultural-artistic, fiscal şi al politicilor publice, care a beneficiat şi de suportul a doi experţi internaţionali în cadrul unui proiect de asistenţă tehnică din partea UNESCO.

„Elaborarea unui Statut al lucrătorului cultural profesionist s-a impus ca necesară având în vedere experienţa pandemiei COVID şi impactul acesteia asupra celor care îşi desfăşoară activitatea în sectorul cultural. Am dorit să construim un cadru unitar pentru ca, în situaţii de risc şi nu numai, profesioniştii din sector să beneficieze de protecţie socială şi fiscală. N-a fost un demers uşor şi vreau să mulţumesc colegilor mei pentru efort şi implicare”, a transmis directorul Unităţii de Management a Proiectului, Bogdan Trîmbaciu.

PUBLICITATE EMI TV