Proiecte pentru familiile cu copii mici

𝗗𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝗶𝗲!

Proiecte pentru familiile cu copii mici

Proiecte pentru familiile cu copii mici
Proiecte pentru familiile cu copii mici

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, şi-a invitat colegii, indiferent de partid, să i se alăture ca iniţiatori a două proiecte de lege menite să ajute familiile cu copii mici – TVA redus la 5% pentru produsele destinate copiilor şi patru zile lunar de telemuncă părinţilor cu copii de până în 8 ani.

Potrivit lui Gorghiu, proiectele vor intra în această săptămână în circuit parlamentar.

„Sunt măsuri necesare, pentru că ştim cât de greu le este acestor familii în această perioadă, ştim că au greutăţi, ştim că traiul lor a fost afectat, motiv pentru care ne arătăm prin aceste măsuri preocuparea pentru a îmbunătăţi nivelul de trai pe acest segment de populaţie. Prima măsură (…) este reducerea TVA-ului la 5%, conform directivelor europene, pentru anumite categorii produse pentru copii – alimente pentru sugari, cum ar fi laptele praf, articole de îmbrăcăminte, accesorii de îmbrăcăminte şi încălţăminte, şerveţele, scutece pentru copii şi scaunele auto pentru copii, necesare pentru transportul în siguranţă al acestora”, a afirmat Gorghiu, marţi, la Senat.

Ea a menţionat că în luna februarie 2023 s-a înregistrat un minus de 8.872 de persoane şi s-au născut 11.000 de copii, adică cu peste 2.500 de copii mai puţin decât în luna precedentă, ceea ce reprezintă „un semnal de alarmă extraordinar de grav”.

„Acest proiect este gata (…), se strâng semnături în aceste zile şi va fi depus în circuitul parlamentar. A doua măsură este legată de flexibilizarea muncii. Se aplică părinţilor, angajaţi la stat sau la privat, care au copii până la vârsta de opt ani, aşa cum este prevăzut în Directiva Uniunii Europene din 2019. Obiectivul ţintit este identificarea echilibrului între viaţa profesională şi viaţa privată a familiilor care au copii până la opt ani. Părinţii cu copii de până în 8 ani vor beneficia de 4 zile pe lună în care vor putea lucra de acasă, fie câte o zi pe săptămână, fie patru zile consecutiv. Fiecare părinte va decide cum este mai bine pentru familia sa să-şi organizeze timpul”, a adăugat Gorghiu.

Potrivit preşedintelui interimar al Senatului, soluţia legislativă se aplică în Suedia, Austria, Germania, Spania, Finlanda, Olanda, Norvegia, Belgia care oferă, la rândul lor, diferite forme de program flexibil incluzând telemunca.

EMINEWS:

La datorie, în perioada sărbătorilor pascale