Programul grădinițelor de stat, între 5 și 10 ore pe zi în funcție de organizare
În aceste zile a fost publicat un nou ROFUIP. Noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, aprobat prin ordinul de ministru nr. 5.726 din 6 august 2024, a fost publicat în Monitorul Oficial.
Potrivit ROFUIP 2024, grădinițele cu program normal au 5 ore de activitate cu copiii, iar cele cu program prelungit – 10 ore pe zi de activitate cu copiii, conform documentului.
ART. 10 – „(1) În funcție de programul de activitate, unitățile de educație timpurie funcționează astfel:
- a) cu program normal – 5 ore pe zi, activitate cu copiii;
- b) cu program prelungit – 10 ore pe zi, activitate cu copiii.
(2) În aceeași unitate de învățământ, educația timpurie poate fi organizată în grupe cu program normal și/sau cu program prelungit, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
(3) În educația timpurie, programul zilnic al copilului nu poate depăși 10 ore zilnic”, se arată în noul ROFUIP.
Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar 2024 stabilește în unitățile de educație timpurie se va avea în vedere și expunerea limitată a copiilor la tehnologie:
Art. 11 – „(11) În unităţile de învățământ preuniversitar se asigură condiţii de igienă necesare apărării, păstrării şi promovării stării de sănătate, dezvoltării fizice şi neuropsihice armonioase şi prevenirii apariţiei unor îmbolnăviri. În acest sens, în unitățile de educație timpurie se va avea în vedere și expunerea limitată a copiilor la tehnologie, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.”
Organizația Mondială a Sănătății transmite ca activitatea pe ecran a copiilor de 1 an nu este recomandată. Pentru copiii de 2 ani, timpul petrecut în fața ecranului nu trebuie să depășească 1 oră.