Premierul Nicolae Ciucă, optimist la Târgu-Jiu
Premierul Nicolae Ciucă, optimist la Târgu-Jiu

Aflat joi la Târgu-Jiu la o întâlnire cu activul de partid din Gorj, premierul Nicolae Ciucă este optimist că vom depăși avertismentul Băncii Mondiale privind posibilitatea ca România să rateze de la finanțare 3 proiecte importante: metroul din Cluj, 27 de spitale noi și campania de împădurire și reîmpădurire.
„Proiectul de la Cluj este un proiect al autorității locale și, din ce știu, procedura este în derulare. Contractul trebuie semnat până la finele acestui… De altfel, contractele și pentru metrou și pentru cele 27 de spitale trebuie finalizate până la finele lui 2023 astfel încât să existe spațiu ca până la sfârșitul lunii iunie 2026 să fie finalizate. În acest moment, cel puțin 8 spitale din 27 au contractele semnate”, a spus Nicolae Ciucă la Târgu-Jiu.
Este vorba despre metroul din Cluj, cele 27 de spitale și secții spitalicești noi, dar și campania de împădurire.
Potrivit specialiştilor, riscul major de pierdere vine în urma diferitelor stadii de întârziere ale proiectelor (studii, lansarea licitațiilor, începerea lucrărilor).Toate aceste proiecte ar trebui să fie finalizate până la finalul anului 2026.
Proiectul Metroului din Cluj-Napoca abia a trecut de faza contestațiilor. Conform acestora, contractul pentru proiectarea și execuția magistralei M1 la Cluj-Napoca poate fi semnat cu Asocierea Gulermak – Alstom după ce contestația depusă de Dogus, firma concurentă, a fost respinsă pe 7 aprilie. Contractul pentru Magistrala de 21 de kilometri și 19 stații are o durată de 96 de luni și are 300 de milioane de euro finanțare prin PNRR.
Ministrul Alexandru Rafila a reușit să treacă prin guvern abia în 22 februarie lista cu cele 27 de spitale și secții noi care ar fi trebuit construite cu bani din PNRR. Opoziția și experți din domeniu au acuzat întârzierea cu un an a acestei decizii.
Campania de împădurire și reîmpădurire a fost lansată abia în noiembrie 2022. Măsura de investiții din PNRR – Investiții în noi suprafețe ocupate de păduri inclusiv în păduri urbane și reîmpăduriri – are un buget de 730 milioane de euro și vizează realizarea a 56.000 hectare de noi păduri și suprafețe cu vegetație forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice.
EMINEWS:
Curtea de Apel Bucureşti a respins solicitarea Euroins România
Dosare de finanțare aprobate pentru programele „Rabla“
Premierul Nicolae Ciucă a venit în Gorj
