Pregătește-ți mașina pentru iarnă! Sfaturi de la RAR

𝗗𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝗶𝗲!

În această perioadă, şoferii ar trebui să îşi pregătească intens maşinile pentru iarnă.

Registrul Auto Român spune că maşina trebuie să fie echipată cu anvelope care prezintă marcajul format din literele M şi S, sub forma M+S, M.S. sau M&S, indiferent de denumirea comercială a acestor pneuri. Legislația din România nu prevede o dată limită de la care se impune ca autovehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă. Însă, acest tip de cauciuc este obligatoriu atunci când se pătrunde cu mașina pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de perioada din an.

În cazul în care mașina nu este dotată cu anvelope de iarnă corespunzătoare când se circulă pe astfel de drumuri, amenda este de la 1.305 lei la 2.900 de lei. Ca măsură tehnico-administrativă, polițistul reține certificatul de înmatriculare și eliberează o dovadă fără drept de circulație. Acest lucru înseamnă că șoferul contravenient va trebui să lase mașina acolo.

Mai mult, este nevoie de verificarea calităţii lichidului antigel. Temperatura de îngheţ a acestuia trebuie să fie de cel puţin -20 grade Celsius, pentru contiţiile climatice ale ţării noastre. De asemenea, trebuie verificată capacitatea acumulatorului şi a sistemului de încărcare a alternatorului. Aceasta trebuie să fie de cel puţin 80% din valoarea nominală a acumulatorului. Totodată, trebuie verificat sistemul de climatizare.

Specialiștii recomandă folosirea lichidelor speciale pentru curăţarea parbrizului şi a lunetei, folosirea uleiurilor de motor cu indici de vâscozitate mai mici cu circa 10 unităţi (în cazul in care temperatura la care este exploatat autovehiculul este sub – 15 grade Celsius), verificarea calităţii lichidului de frânare – să nu conţină condens, eventual înlocuirea acestuia; verificarea lichidului hidraulic – în cazul în care există – pentru sistemul de direcţie.