Plafonarea prețurilor la gaz și electricitate până la 31 decembrie 2022

𝗗𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝗶𝗲!

 

 

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că prețurile la gaz și electricitate vor fi plafonate până la finalul anului, lucru ce speră să garanteze predictibilitate și stabilitate pentru români.

La electricitate, pentru consumatori casnici, e introdus un tarif social de 0,68 lei/kw cu TVA inclusă, pentru cei care au un consum mai mic de 100 de kw, situație în care se află peste patru milioane de gospodării.

Alte patru milioane de gospodării se încadrează la un consum între 100 și 300 de kw și aici tariful va fi de 0,8 lei/kw cu TVA inclusă. Pentru consumatorii casnici, impactul la bugetul de stat pentru 2022 este de 3,62 de miliarde de lei.

Pentru consumatorii non-casnici, prețul unic este de 1 leu/kw cuTVA, impactul la buget fiind de 5,54 de miliarde de lei. Pentru marii consumatori se vor aplica scheme de ajutor de stat care vor asigura reducerea costului cu până la 20%.

Pentru întreg pachetul la electricitate, impactul bugetar va fi de 9,16 miliarde de lei până la finalul anului.

Acestei sume i se adaugă cea de 5,3 miliarde de lei, impactul total de la schema de compensare pentru gaz.

Aici, clientii casnici care au un consum până la 1.200 mc pe an, tariful va fi de 0,31 lei/kw. Pentru cei non casnici, tariful e de 0,37 lei/kw.

Aceste măsuri vor fi aplicate de la 1 aprilie 2022.