Pachetul de măsuri privind digitalizarea ANAF va ajunge pe masa Guvernului

𝗗𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝗶𝗲!

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a anunţat luni că va prezenta, săptămâna aceasta, în Guvern, pachetul de măsuri privind digitalizarea ANAF şi un altul referitor la combaterea evaziunii fiscale.

„Săptămâna aceasta, în Guvern, voi prezenta în primă lectură, conform dispoziţiilor domnului prim-ministru, primul pachet de măsuri pentru ceea ce înseamnă digitalizarea ANAF-ului şi a fiscalităţii din România. E o sarcină pe care mi-a dat-o domnul prim-ministru, o duc la bun sfârşit, trebuie să mă conformez ei, dumnealui este şeful Guvernului. Voi veni şi cu pachetul de măsuri, suplimentar, pentru ceea ce înseamnă combaterea evaziunii fiscale, aşa cum domnul prim-ministru a dispus, inclusiv pe zona de infracţionalitate economico-financiară”, a declarat Boloş, care a participat la Summitul Autorităţilor Locale.

Potrivit ministrului, pachetul de măsuri propus este unul consistent şi va duce la deblocarea, după aproape trei ani, a proiectului de digitalizare a ANAF.

„Să avem acest centru de date care să fie cel care asigură interoperabilitatea bazelor de date la nivelul ANAF-ului. Să nu stăm cu volumele de baze de date de tip big data, (…) să nu putem să lucrăm nimic cu ele. Am conectat la electronic casele de marcat fiscale. Nu putem face nimic, pentru că nu avem aceste posibilităţi de a asigura aceste informaţii de tip big data de la nivelul caselor de marcat fiscale. Avem factura electronică, urmează sigiliul electronic al mărfurilor, urmează parte de sistem de e-transport, urmează spaţiul privat virtual în relaţia cu contribuabilul. E un pachet consistent spun eu, care ar trebui să mişte lucrurile din loc. Acum nu ştiu impactul, dar îl vom urmări, pentru că, de aceea, suntem la nivelul Ministerului de Finanţe cu atâţia specialişti, în aşa fel încât să ne putem face treaba până la capăt, pentru România”, a transmis Marcel Boloş.