Muzeul Naţional de Istorie a României va fi restaurat cu 100 de milioane de euro

𝗗𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝗶𝗲!

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat, miercuri, că pentru realizarea proiectului de restaurare, consolidare, extindere şi reamenajare a sediului Muzeului Naţional de Istorie a României au fost alocaţi 100 de milioane de euro.

Turcan a adăugat că a fost depusă la SEAP documentaţia pentru atribuirea fazei DALI pentru refacerea muzeului, urmând ca, probabil în două zile, aceasta să fie urcată pe site după parcurgerea celorlalte etape obligatorii – verificarea de către Ministerul de Finanţe şi validarea de către Agenţia Naţională a Achiziţiilor Publice.

„Aşadar am făcut primul pas. A fost un pas pentru care am lucrat cot la cot cu domnul director (Ernest Oberlander Târnoveanu, managerul MNIR) şi cu echipa domniei sale, împreună cu echipa de la Unitatea de Management a Proiectului, care va derula această investiţie. Pentru a ajunge în acest punct, va trebui finalizată nota de documentare şi toată documentaţia tehnică necesară depunerii acestui proiect în faza DALI”, a precizat Raluca Turcan.

În ceea ce priveşte mutarea exponatelor MNIR, unele deja pregătite pentru acest proces, Raluca Turcan a precizat că se are în vedere identificarea a unor noi spaţii pentru depozitare, inclusiv cu concursul Ministerului Apărării, şi a dat asigurări că la construcţia bugetului pentru anul viitor va exista o componentă de asigurare a transportului şi derulare a procesului de mutare a exponatelor în momentul în care va exista deja o predictibilitate a începerii efective a lucrărilor de restaurare.

Potrivit ministrului, acordul de împrumut BDCE, cu o valoare de 270 de milioane de euro, se află în a treia tranşă, deoarece include mai multe investiţii: reabilitarea clădirii Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, construirea unei noi săli de concerte în Iaşi destinată Operei Naţionale, Teatrul Naţional şi Opera Română Cluj, Vila Ion I. C. Brătianu din Bucureşti, Conacul Vârnav Liteanu din judeţul Suceava, Vila Florica de la Ştefăneşti din judeţul Argeş şi Muzeul Revoluţiei Anticomuniste de la Timişoara.

PUBLICITATE EMI TV