Izvorul Tămăduirii: tradiții și obiceiuri
Izvorul Tămăduirii: tradiții și obiceiuri

În prima vineri de după Paști a fiecărui an, Biserica Ortodoxă sărbătorește Izvorul Tămăduirii, praznic închinat Maicii Domnului.
Denumirea de Izvorul Tămăduirii trimite la o serie de minuni care au fost săvârșite la un izvor din apropierea Constantinopolului. Înainte de a ajunge împărat, Leon cel Mare a întâlnit un bătrân orb care l-a rugat să îi dea apă și să-l conducă în cetate. Deși în apropiere nu știa să existe vreun izvor, Leon a auzit-o pe Maica Domnului spunându-i să intre în pădure, pentru că acolo va găsi apa de izvor cu care să îi spele ochii orbului, iar acesta va începe să vadă.
Creștinii ortodocși iau parte la slujba de sfințire a apei, care are loc de Izvorul Tămăduirii, iar preotul îi stropește cu aghiasmă pe toți cei aflați în biserică – pentru a alunga spiritele rele.
Apa sfințită în această zi se poate bea oricând, în special de către cei bolnavi, pentru că aceștia au șanse mai mari de vindecare. Potrivit tradiției, apa sfințită în această zi îi ajută pe oameni să se umple de Duhul Sfânt și să își vindece suferințele și bolile.
Cine lasă un vas cu apă în biserică de joi până vineri, iar apoi se spală cu apa sfințită și o bea pe stomacul gol, va scăpa de necazuri întregul an.
În trecut, oamenii care voiau să ştie dacă și cât vor mai trăi în viitorul apropiat aşezau o cană sub un pom de nuc sau soc. Dacă găseau pământ pe fundul cănii, însemna că sfârşitul li se va apropia.
Persoanele înfrățite în această zi – veri, surori sau frați de cruce – se întâlneau anual de Rusalii. După încheierea legământului, aceștia își spuneau până la moarte soră, frate, văr, verișoară și se comportau unul față de altul ca adevărați frați și surori, legăturile de iubire și căsătoriile între ei fiind interzise!
- Nu ai voie să speli rufe, să calci ori să coși haine, deorece se consideră că treaba făcută în această zi sfântă nu va fi terminată niciodată.
- Nu ai voie să faci curat ori să lucrezi câmpul.
- Nu ai voie să oferi cu împrumut de Izvorul Tămăduirii, deoarece se spune că se vor lega farmecele de tine.
- Nu ai voie să te cerți sau să pomenești de Diavol.
Pentru că Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare extrem de importantă pentru ortodocși, aceasta trebuie respectată cu sfințenie. În vinerea de Izvorul Tămăduirii nu se spală, nu se coase, nu se muncește câmpul și, foarte important, oamenii nu trebuie să se certe. Cei ce se vor certa vor rămâne supărați întreg anul!
