Ion Iordache: ”Mi se pare sfidător și nedrept față de Gorj”

𝗗𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝗶𝗲!

„Încetați cu dubla măsură! Primele date oficiale din Memorandumul care prevede pachete sociale pentru angajații Complexului Energetic Oltenia.

Lipsa informațiilor oficiale creează o stare de tensiune și neîncredere în rândul salariaților CEO și a sindicaliștilor. Din această cauză am început o serie de demersuri în urma cărora aș vrea să obținem toate informațiile cât mai repede pentru a avea timp să pregătim viitorul atât cât se mai poate.

Din păcate, Memorandumul Ministerului Energiei prevede venituri diferite între angajații Complexului Energetic Oltenia și angajații Complexului Energetic Hunedoara, fapt care mi se pare sfidător și nedrept față de Gorj.

Ieri am primit în scris informații din Memorandumul Ministerului Energiei care prevede venituri de completare pentru angajații Complexului Energetic Oltenia. Din document reiese că persoanele disponibilizate din CEO vor beneficia, timp de 24 de luni, de sume maxim egale cu salariul mediu net pe economie în timp ce angajații altor companii vor primi venituri de completare până la 48 de luni.

* În ceea ce privește veniturile de completare și cuantumul acestora: “Vor putea beneficia de venit lunar de completare doar persoanele care au încheiat contracte individuale de muncă cu operatorii economici cu cel puțin 36 de luni înainte de data concedierii. Venitul lunar de completare va fi stabilit ca diferență dintre câștigul salarial individual net, dar nu mai mult decât câștigul salarial mediu net pe economie comunicat de INS, și nivelul indemnizației de șomaj.”

* În ceea ce privește perioada în care se vor acorda venituri de completare: ,, pentru salariații care lucrează în domeniul exploatării la suprafață al cărbunelui, având în vedere închiderea lucrărilor la suprafață în carierele aparținând Complexului Energetic Oltenia SA în urma aplicării planului de decarbonare – venit de completare acordat pentru o perioadă de până la 24 luni, în funcție de vechimea în muncă. Pentru salariații care lucrează în domeniul producției de energie pe bază de cărbune, având în vedere restrângerea activității prin închiderea unor grupuri energetice, venit de completare acordat pentru o perioadă de până la 24 luni, în funcție de vechimea în muncă”.

Din informațiile pe care le am, OUG care va stabili plățile compensatorii, va fi înaintată spre aprobare săptămâna viitoare. Transmit un mesaj liderilor de sindicat să nu permită această nouă nedreptate, să lupte pentru veniturile angajaților și menținerea în funcțiune a grupurilor energetice de la Turceni și Rovinari, până în 2030. Au tot sprijinul meu în demersurile pe care le întreprind în acest sens.”

Atașez comunicatului, răspunsul primit la solicitarea adresată Complexului Energetic Oltenia!

SENATOR ION IORDACHE