Facturi duble la curent! Cum va arăta factura la energie din aprilie

𝗗𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝗶𝗲!

Facturi duble la curent! Cum va arăta factura la energie din aprilie

Facturi duble la curent! Cum va arăta factura la energie din aprilie
Facturi duble la curent! Cum va arăta factura la energie din aprilie

 

Aproximativ 3 milioane de clienți ai furnizorului de energie PPC România, fostul Enel, au început să primească notificări privind prețul energiei după 1 aprilie 2025, când va expira actuala schemă de plafonare-compensare a facturilor. Prețul depășește 1,3 lei pe kWh, adică dublu pentru unii consumatori.

În prezent, prețul energiei este plafonat încă din 2022 pe trei paliere de consum:

-pentru cei care au utilizat mai puțin de 100 de kWh pe lună, tariful final, cu toate taxele incluse, este 0,68 lei pe kWh

-pentru un consum între 100 și 300 kWh, prețul este 0,8 lei pe kWh

-pentru cei care consumă peste 300 kWh pe lună, prețul este de 1,3 lei pe kWh

Așadar, pentru clienții PPC cu consum de până la 100 kWh, factura se va dubla.

Din totalul de aproximativ 9 milioane de consumatori casnici din România, jumătate se încadrează în categoria de consum mic, până la 100 kWh.

Guvernul nu a stabilit ce se va întâmpla concret cu piața de energie după 1 aprilie, dacă va fi o liberalizare totală sau una treptată. Ministrul de resort, Sebastian Burduja, a anunțat că o decizie finală va veni abia în luna ianuarie.

„Ce se întâmplă după 1 aprilie? Angajamentul foarte ferm pe care Ministerul Energiei şi Guvenul României l-au luat este că vom proteja consumatorul final, îi vom proteja pe toţi românii care nu-şi permit să-şi plătească facturile.

Este o chestiune de corectitudine în sistemul actual şi am spus-o public de foarte multe ori. Este un sistem aşa cum a putut el fi făcut. Nu e perfect. Nu mi se pare normal ca eu, membru al Guvernului, sau preşedintele ANRE, sau Ion Ţiriac, să beneficiez de preţuri compensate la energie electrică. Or acesta este sistemul astăzi, în funcţie de consum”, a spus Burduja, într-o conferință.

Legislația din sectorul energetic arată că un consumator își poate schimba furnizorul în maximum 24 de ore, pe platforma POSF administrată de ANRE, dacă nu ești mulțumit de preț sau de condițiile contractuale.

PUBLICITATE EMI TV