Expoziția ”Sabia Revoluției” la Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu”

𝗗𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝗶𝗲!

 

În perioada 28 septembrie – 22 octombrie 2021, Muzeul Județean  „Alexandru Ștefulescu” din Tg Jiu va găzdui expoziția  „Sabia Revoluției”, manifestare consacrată Bicentenarului Revoluției lui Tudor Vladimirescu din 1821. Potrivit organizatorilor, vor fi  expuse  la Tg Jiu: sabia lui Tudor Vladimirescu, Proclamația de la Padeș (originală) și tabloul original al pictorului Theodor Aman care îl întruchipează pe marele revoluționar gorjean.

 

Evenimentul este organizat de Rotary Club Târgu Jiu și Asociația Democrație Educație Respect (ADER). Practic ”Sabia Revoluției” revine la Tg-Jiu, acum însă  va putea fi văzută în orginal și Proclamația de la Padeș, primul  document programatic al Revoluție de la 1821. Sabia făcută cadou lui Tudor Vladimirescu de către țarul Rusiei, a fost executată înainte cu șase decenii de  Revoluție de un meșter din Damasc, oțelul din care a fost făurită fiind dintre cele mai fine și având încrustat pe una din părți înscripția  „TH”de la „Theodor Vladim-Vladimirescu” explică istoricii. „

În prezent, sabia lui Tudor Vladimirescu se află în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României. În perioada 1 aprilie-28 iunie 2021, obiectul a fost expus în cadrul expoziției „Periplu istoric. De la Tudor Vladimirescu la renașterea națională”, organizată de Complexul Muzeal Național Neamț.

Expoziția