Invitatul emisiunii ”EDUcația” din data de 18 ianuarie 2023, program realizat de jurnalistul Cornel Șomîcu, a fost Octavian Mădălin Bunoiu, președintele Agenției Române de Asigurarea Calității în Învățământul Superior(ARACIS) și prorector al Universității de Vest din Timișoara(UVT).
La acest moment, UVT este o instituție de învățământ superior extrem de dinamică. ” Studenții noștri-a spus Octavian Mădălin Bunoiu- au posibilitatea ca pe parcursul a trei semestre să-și aleagă discipline la alte facultăți decât cele de la cea pe care o studiază. Suntem singura universitate din România care are un curs de consiliere și orientare în carieră obligatoriu pentru studenții anului I. Am introdus și cursul obligatoriu de etică, integritate și scriere academică. De asemenea, le oferim tuturor studenților posibilitatea de a urma cursuri de antreprenoriat. Aceste lucruri arată că suntem o universitate extrem de prezentă și de proactivă în raport cu nevoile studenților noștri pe care încercăm să-i pregătim nu neapărat pentru a avea un loc de muncă a doua zi după ce au terminat studiile universitare, ci pentru a avea un bagaj de cunoștințe care să le permită să fie extrem de flexibili pe o piață a muncii care este într-o dinamică accelerată.”
Prorectorul UVT spune despre conceptul de ”competențe transversale” că reprezintă achiziții valorice și atitudinile care depășesc un anumit domeniu / program de studii și se exprimă prin următorii descriptori: autonomie și responsabilitate, interacțiune socială, dezvoltare personală și profesională. ”Acest concept a fost implementat deja de șase-șapte ani la Universitatea de Vest din Timișoara. Aceste pachete de discipline intră în planul de învățământ al fiecărui program de studii de licență. De exemplu, un student de la o anumită facultate poate alege din cele 150-200 de discipline dedicate acestui obiectiv. În fiecare an universitar, fiecare facultate propune un număr de discipline de acest tip, pe care le ofertează studenților din întreaga universitate. În momentul în care au fost alese, ele devin obligatorii. Studenții susțin examen la aceste discipline. Mai mult, avem o procedură prin care îi încurajăm pe studenții noștri să participe și la alte cursuri sau seminare de la alte discipline, dacă doresc, chiar și fără a da examen.”, a explicat Octavian Mădălin Bunoiu.
