Desființarea inspectoratelor școlare a fost amânată până în 2025

𝗗𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝗶𝗲!
Deși ministrul Educației, Ligia Deca, nu a făcut un anunț oficial în acest sens, autoritățile au amânat desființarea inspectoratelor școlare, cel mai probabil pentru 2025. Deși s-a vorbit despre 1 noiembrie 2023, este clar  că anul acesta nu se va mai aplica reorganizarea Inspectoratelor Școlare, a Caselor Corpului Didactic și a ARACIP – așa cum prevedea legea învățământului.
Lipsește un  anunț referitor la faptul că desființarea inspectoratelor școlare se amână până în ianuarie 2025. În Legea nr. 206 din 26 octombrie 2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare se prevede:

Articolul XXIX – „(1) Începând cu data de 1 iulie 2024, instituțiile publice cu personalitate juridică aflate în coordonarea/ subordonarea/autoritatea autorităților administrației publice centrale/locale își pot desfășura activitatea dacă îndeplinesc următoarele condiții cumulative:

a) au un număr de peste 50 de posturi aprobate conform legii și efectiv ocupate în structurile organizatorice;

b) activitățile desfășurate de instituțiile publice nu se suprapun sau sunt similare cu alte activități desfășurate de alte instituții publice cu obiect de activitate același sau similar.

(2) Instituțiile publice care nu îndeplinesc condițiile prevăzute la alin. (1) se pot desființa/reorganiza/fuziona sau pot transfera activitatea și personalul încadrat către alte structuri organizatorice, inclusiv către structurile organizatorice aflate în coordonarea/autoritatea/subordonarea autorităților administrației publice locale/centrale/județene, prin modificarea corespunzătoare a numărului de posturi, organigramei și a regulamentelor de organizare și funcționare.

(3) Prin desființare/reorganizare/fuzionare sau transfer al activității către alte structuri organizatorice, inclusiv către structurile organizatorice aflate în coordonarea/ autoritatea/ subordonarea autorităților administrației publice locale/județene/ centrale, trebuie să rezulte cel puțin următoarele condiții cumulative:

a) o reducere cu cel puțin 15% a numărului de personal proporțional atât pentru funcțiile de conducere, cât și pentru funcțiile de execuție;

b) o reducere cu cel puțin 15% a cheltuielilor de funcționare, respectiv a cheltuielilor materiale și servicii.

(11) Prin excepție de la termenul prevăzut la alin. (1), pentru instituțiile publice/entitățile publice, inclusiv instituțiile publice din domeniul educației, sănătății, asistenței și protecției sociale, culturii, precum și din alte domenii aprobate prin memorandum de Guvernul României termenul de intrare în vigoare pentru procesul de comasare/desființare/reorganizare/fuzionare sau transfer al activității este data de 1 ianuarie 2025.”

 

PUBLICITATE EMI TV