Cresc din nou ratele bancare. La cât a ajuns ROBOR
Cresc din nou ratele bancare. La cât a ajuns ROBOR
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat miercuri la 5,91% pe an, de la 5,87% pe an în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 5,95% pe an, de la 5,92% pe an, iar ROBOR la 12 luni a crescut la 5,98% pe an, de la 5,96%.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,99% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2024, în creştere faţă de cel din trimestrul anterior, de 5,86%.
„Creșterea de ROBOR din ultimele zile (5.91%, față de 5.5%) este o creștere temporară. Este perioada în care se plătesc taxele la stat de către firme, deci practic, pleacă banii din bănci în Trezorerie, la stat. Dar, după câteva zile încep să se plătească pensiile, salariile bugetarilor și banii se întorc în bănci, deci se reface lichiditatea din sistemul bancar.
Să nu uităm că ROBOR ul este oferta (ce dobânzi își oferă băncile pentru împrumuturi/plasamente între ele, pentru diferite scadențe), iar IRCC ul este prețul cu care s-a încheiat tranzacția (dobânda cu care s-au împrumutat efectiv între ele, pe toate scadențele), într-o zi.
Astfel, chiar dacă indicele ROBOR a început să crească, indicele IRCC calculat zilnic a continuat să fie mai mic. În plus, au fost zile în care nu s-a facut nicio tranzacție fiindcă băncile nu au avut nevoie de bani în plus (IRCC nu s-a calculat), însă ROBOR s-a calculat, fiind o medie doar de cotații/oferte. Doar că nu acest IRCC zilnic se regăsește în creditele consumatorilor, ci IRCC calculat trimestrial. Și, ca să poți face o medie pe un trimestru, trebuie să aștepți să treacă un trimestru”, a explicat Irina Chițu, director Finzoom.
Astfel, până la sfârșitul anului, IRCC rămâne la maxime istorice, 5.99% (fiind media dobânzilor de IRCC zilnic din perioada 1 aprilie – 30 iunie 2024, de înainte de scăderile de dobândă BNR din iulie și august).
Pentru următoarele 3 luni, de la 1 ianuarie 2025, IRCC devine 5.66% (fiind media lunilor iulie, august si septembrie 2024).
Iar de la 1 aprilie 2025 IRCC va fi în jur de 5.5% (fiind media de dobânzi interbancare din perioada 1 octombrie – 31 decembrie)