Concursul Național ”Patrimoniul cultural, istoric și natural – zestrea comunităților locale” a ajuns la ediția a III-a
Concursul Național ”Patrimoniul cultural, istoric și natural – zestrea comunităților locale” a ajuns la ediția a III-a

”Patrimoniul cultural, istoric și natural – zestrea comunităților locale” este un concurs național de cercetare istorică și de promovare a patrimoniului local. Pentru că implicarea cadrelor didactice, a elevilor, a mass-mediei și, pe alocuri, a autorităților locale, pe parcursul celor două ediții anterioare, a condus în unele comunități la un interes pentru educația propatrimoniu, aceste demersuri vor continua. Durata proiectului este 16 februarie – 15 octombrie 2023. Înscrierile până în 10 aprilie 2023.
Această ediție este dedicată patrimoniului imaterial și presupune realizarea unui portofoliul istoric ce va fi trimis on-line, pe secțiunile pentru care se va opta. Până la finalul acestei ediții se va finaliza crearea arhivei de resurse educaționale deschise (RED) pe toate cele trei tipuri de patrimoniu, iar cadrele didactice implicate în acest demers științific vor primi adeverințe pe măsură ce arhiva va putea fi accesată.
Anul acesta va fi introdus PREMIUL DE FIDELITATE, care va fi acordat cadrelor didactice participante la toate cele trei ediții, indiferent dacă s-au numărat sau nu printre premianți. Premiul constă în publicarea unui articol în revista de Studii și articole de istorie (SAI) a Societății de Științe Istorice din România, în care profesorul coordonator va împărtăși impresii din experiența sa și a elevilor săi, trăită pe parcursul celor trei ediții ale concursului. Totodată, în numărul XCI/2024 al revistei SAI, se va publica numele tuturor participanților, elevi și cadre didactice, și titlurile lucrărilor documentate. Ca și până acum, rezultatele concursului vor fi popularizate pe pagina web/facebook a S.Ș.I.R.
Ediția din anul acesta se va desfășura pe patru secțiuni: I. Obiceiuri de primăvară (Sărbători, credințe, practici); II. Jocurile de copii și tineret; III. Meșteșuguri artistice – Prelucrarea artistică a lemnului; IV. Afiș tematic. Scopul acestui proiect îl constituie implicarea profesorilor de istorie, a elevilor și studenților în responsabilizarea autorităților locale privind intensificarea acțiunilor pentru conservarea, promovarea și educația pentru valorile culturale și istorice locale, a celor clasate sau neclasate, constituirea unei arhive digitale a bunurilor de patrimoniu sau cu valoare de patrimoniu din comunitatea respectivă și a unei hărți de turism cultural.
Competiția se adresează : I. Elevilor din învățământul gimnazial, clasele VI-VIII; II. Elevilor din învățământul liceal, clasele IX-XII/XIII (f.r.); III. Cadre didactice din învățământul preuniversitar, membri cotizanți ai S.Ș.I.R.; IV. Studenți (licență, masterat, doctorat, cu sau fără cadru didactic coordonator) la facultățile de istorie și/sau diferite specializări privind patrimoniul cultural.
Durata proiectului este 16 februarie – 15 octombrie 2023. Coordonatorii proiectului sunt: Prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, președinte de onoare al S.Ș.I.R. Prof. univ. dr. Carol Căpiță, președinte al Societății de Științe Istorice din România Conf. univ. dr. Florentina Nițu, decan al Facultății de Istorie, Universitatea București Conf. univ. dr. Andrei Florin Sora, prim-vicepreședinte al S.Ș.I.R. Prof. dr. Dorin Stănescu, vicepreședinte al S.Ș.I.R., coordonator al Departamentului de Programe și Proiecte al S.Ș.I.R. Prof. gr. I Elena Ichim, președintele Filialei Teleorman a S.Ș.I.R. .
EMINEWS:
Șef ANPC: Automatizarea caselor de marcat din supermarketuri este o abordare discriminatorie
Bază sportivă modernă la un colegiu din Motru
