Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru”, oficial hub de imprimare 3D

𝗗𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝗶𝗲!

 

Începând cu data de 21 Ianuarie 2022, liceul gorjean devine oficial hub de imprimare 3D, singurul de la nivelul județului, parte a francizei ECDL.  Prin proiectul 3D EDUTECH „Meseriaşii viitorului vor lucra cu imprimanta 3D” derulat de ECDL Romania, Asociația Oamenilor de Afaceri din România, Dedeman Romania și Ministerul Educației, se urmărește certificarea a 20 de profesori la nivel național care ulterior să asigure pregătirea și certificarea elevilor.. Informația ne-a fost oferită de domnul Marius Buzera, directorul acestei instituții școlare.

În cadrul conferinței de lansare a celei de a patra sesiuni a proiectului domnii Florin Pogonaru, președinte al AOAR și Florian Lixandru secretar de Stat în ME, apreciau că școlile trebuie să devină parte al efortului de  pregătire a tinerilor în acord cu noile tendințe pe piața muncii și anume pentru meseriile viitorului care sunt, sau vor fi complet automatizate. Tinerii au acum nevoie de alte competențe și abilități decât au avut părinții lor acum 30 de ani, iar competențele de utilizare a tehnologiei informației și comunicarii devin indispensabile pentru integrarea pe piața muncii. Tot în această direcție, domnul Marian Stas atrăgea atenția asupra importanței redefiniri școlii, în raport cu așteptările pieței muncii, în care printarea 3D, Inteligența artificială și realitatea augmentată au devenit subiecte obișnuite. Astfel, imprimarea 3D devine un punct de întâlnire pentru discipline (tratate până acum individual de școala tradițională) precum matematica, informatica, fizica, chimie, biologie, arte, etc.

Tot în această direcție, doamna Diana Popescu profesor la UP București, a apreciat că în ultimii 20 de ani acest tip de imprimare a pătruns în toate domeniile de activitate, începând de la printarea de obiecte industriale (material plastic, diferite materiale metalice, ceramice), medicină (implanturi inclusiv stomatologice, proteze),  domeniul de fashion (prinarea de încălțăminte personalizată), arhitectură (modele), artă, etc și va continua cu domenii care încă nu au fost descoperite.

Prin acest proiect, profesorii de la Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” vor începe de săptămâna viitoare, pregătirea primei grupe de 20 de elevi,  urmând ca la finalul semestrului 2 aceștia să poată fi evaluați si certificați ca și tehnicieni recunoscuți în proiectarea și imprimarea 3D.