Camere de supraveghere în toate școlile

𝗗𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝗶𝗲!

Camere de supraveghere în toate școlile

Camere de supraveghere în toate școlile
Camere de supraveghere în toate școlile

Școlile vor putea instala sisteme de supraveghere audio-video  fără acordul părinţilor, elevilor sau al profesorilor, a anunțat  ministrul Ligia Deca.

„În afară de măsurile pe care le-am luat deja, pe lângă activităţile de prevenţie, este important ca în situaţiile de violenţă să putem afla adevărul vis-a-vis de ce se întâmplă, de faptele reclamate. Prin urmare, am considerat necesară modificarea cadrului legislativ pentru ca şcolile să poată decide instalarea sistemelor de supraveghere audio-video pentru asigurarea pazei şi protecţiei persoanelor şi a bunurilor precum şi ca măsură de prevenţie a actelor de violenţă ce pot apărea în spaţiul şcolar”, a declarat Ligia Deca.

Sistemele de supraveghere vor putea pot fi instalate în exteriorul clădirilor, pe holuri, în sălile de mese, săli de sport, săli de festivităţi, cămine, internate, biblioteci şcolare sau centre de informare. Înregistrările vor putea fi folosite doar pentru cercetarea eventualelor cazuri de violenţă.

„Școlile nu pot folosi înregistrările audio-video în vederea evaluării profesionale a cadelor didactice, iar această interdicţie este prevăzută explicit în lege. (…) Şcolile au, în schimb, obligaţia de a pune la dispoziţie a organelor de control şi organelor de cercetare penală înregistrările audio-video atunci când situaţia o impune (…) Accesul la înregistrări se asigură numai prin vizualizarea înregistrărilor în baza unei cereri scrise, motivate, adresate directorului unităţii de învăţământ de către părinţi sau de către reprezentanţi ai  instituţiilor care au atribuţii privind soluţionarea cazurilor de violenţă. (…) Am încredere că, atât profesorii, cât şi părinţii şi elevii majori, de al căror acord era nevoie anterior pentru această măsură de siguranţă, vor înţelege necesitatea ei. Este o măsură prin care se asigură securitatea copiilor şi a tuturor celor care sunt în preajma lor în unităţile de învăţământ. Însă aş dori să subliniez, aceste înregistrări audio-video vor putea fi folosite numai în scopul investigării cazurilor sau sesizărilor de violenţă, respectiv a cazurilor ce vizează protecţia bunurilor”, a explicat ministrul Educaţiei.