Bursele elevilor se acordă după alte criterii

𝗗𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝗶𝗲!

 

 

Un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și a Legii învățământului superior nr. 199/2023 schimbă condițiile de acordare a burselor pentru elevi. Astfel, în anul școlar 2024/2025 prezența și media la purtare condiționează acordarea mai multor burse.

 

Mai precis, în situația în care elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, aceștia nu vor mai putea primi pentru luna respectivă bursa de excelență, bursa de reziliență, bursa de merit, bursa socială și bursa tehnologică.

Pentru anul școlar 2023-2024, legea în vigoare spune că elevii primesc bursa de excelență și bursa de merit indiferent de numărul de absențe.

De asemenea, conform prevederilor în vigoare din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, doar pentru bursa de merit este necesara media 10 la purtare.

Elevul care nu a obținut media 10 la purtare la finalul anului școlar pierde bursa de merit în anul școlar următor, conform Articolului 108 (18).

În ceea ce privește bursa tehnologică, aceasta nu se acordă în primele trei luni calendaristice din anul școlar următor, în cazul în care elevul a comis abateri disciplinare grave, care conduc la scăderea mediei generale la purtare sub nota 7 în anul școlar precedent.

De anul viitor, Ministerul Educației propune un nou tip de bursă, de reziliență, în valoare de 300 de lei, pentru elevii cu medii de peste 7.

Astfel, potrivit proiectului de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică, în anul școlar 2024-2025 se vor acorda următoarele burse:

-bursă de excelență olimpică (I și II);
-bursa de merit; – 450 de lei/lună
-bursa de reziliență; – 300 de lei/ lună
-bursă socială; – 300 de lei/ lună
-bursă tehnologică – 300 de lei/lună