Asociație de Dezvoltare Intercunitară „Conurbația Jiului”! Trei județe au semnat memorandumul

𝗗𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝗶𝗲!

Trei județe au semnat memorandumul pentru înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitara „Conurbația Jiului”. Vorbim despre județele Gorj, Dolj și Hunedoara care au semnat joi documentul care are ca scop realizarea şi implementarea de proiecte comune pentru cele trei judeţe şi furnizarea în comun de servicii publice mai bune pentru cetăţeni.
Iniţiativa este urmare a recomandările raportului Băncii Mondiale „Oraşe Competitive” şi în acord cu Strategia de Dezvoltare Teritorială a României, prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Conurbaţia Jiului” creându-se zone urbană, periurbană şi rurală, ce vor dezvolta programe şi proiecte integrate, în vederea unei dezvoltări economice uniforme şi durabile, asigurării unor servicii publice de calitate pentru oameni şi creşterii oportunităţilor de integrare pe piaţa muncii. În Uniunea Europeană, un exemplu de astfel de asocieri este în Germania – modelul regiunii Ruhr, iar în SUA – conurbaţia BosWashMeg.
„Prin această asociere, avem şanse mai mari să creştem calitatea vieţii, datorită atragerii de noi investiţii şi a unui cadru coerent de dezvoltare, atât a centrelor urbane, cât şi a zonelor rurale. Putem beneficia de măsuri mai bune de incluziune socială, direcţionate către grupurile marginalizate şi minoritare, care se confruntă cu mobilitate redusă şi acces îngreunat la oportunităţi. De asemenea, va creşte gradul de interconectare a instituţiilor în beneficiul cetăţenilor din aceste zone, dar şi a turiştilor”, a spus Cosmin Popescu, Președintele Consiliului Județean Gorj.