A început Concursul Național „Patrimoniul cultural, istoric și natural – Zestrea comunităților locale”

𝗗𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝗶𝗲!

 

Societatea de Științe Istorice din România,  organizație profesională reprezentativă în domeniul Istoriei  care grupează în rândurile sale profesori, cercetători, arhiviști, muzeografi, studenți și alți iubitori ai istoriei, a lansat în aceste zile Concursul „Patrimoniul cultural, istoric și natural – Zestrea comunităților locale”. Postul național de televiziune EMI TV a oferit amănunte despre acest concurs la emisiunea EDUCAȚIA prin vocea istoricului Dorin Stănescu, vicepreședinte SSIR.

Ajunsă la ediția a IV-a, această manifestare se desfășoară sub forma unui concurs de cercetare istorică a patrimoniului cultural local și național care își propune să implice toți factorii responsabili în protejarea și promovarea patrimoniului. Concursul se adresează elevilor din clasele VI-XII, dar și studenților și cadrelor didactice.

Pornind de la constatarea că patrimoniul cultural este o poveste fascinantă despre trecut, expusă printr-o succesiune de mărturii și expresii creative și culturale create de-a lungul timpului,  Societatea de Științe Istorice din România își propune prin lansarea acestei noi ediții să sprijine cunoașterea, protejarea patrimoniului local și național. Pe această cale este salutară implicarea tinerilor în acțiuni și inițiative care au ca scop transmiterea cunoașterii și sensibilizarea noilor generații față de elementele care constituie patrimoniul local, național și universal din țara noastră. De asemenea se dorește și conștientizarea și implicarea comunităților și autorităților locale în acest domeniu, una dintre etapele concursului constând în organizarea unor acțiuni de informare și dezbatere privind această zestre a comunităților.

Concursul se va derula în perioada 10 februarie- 24 iulie 2024 și va cuprinde o serie de secțiuni tematice. Acestea sunt: Secțiunea I- Patrimoniul imobil: Apatia sau provocările prezentului; Secțiunea II- Patrimoniul mobil: Povești neștiute, povești mai puțin cunoscute. Istoria unui artefact; Secțiunea III: Patrimoniul imaterial: A. Obiceiuri de vară. Sărbători, credințe și ritualuri; B. Port popular și podoabe;  C. Memoria trecutului. Mărturii de pe front, mărturii din spatele frontului; Secțiunea IV: Afiș tematic.

PUBLICITATE EMI TV