58% dintre români sunt favorabili Uniunii Europene, mult peste media comunitară

𝗗𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝗶𝗲!

Atitudinea față de UE rămâne pozitivă, potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru standard realizat în februarie-martie 2021.Imaginea UE și încrederea în UE s-au ameliorat, atingând nivelul lor cel mai înalt de mai bine de zece ani.Cetățenii europeni identifică sănătatea și situația economică ca fiind principalele două preocupări atât la nivelul UE, cât și la nivel național.
Sondajul indică o creștere a îngrijorării cu privire la situația actuală a economiilor naționale: 69% dintre europeni consideră că situația este în prezent ”proastă”, iar 61% dintre europeni se tem că economia țării lor se va redresa în urma impactului pandemiei abia ”în 2023 sau mai târziu”.
Aproape jumătate dintre europeni au încredere în Uniunea Europeană (49%), ceea ce reprezintă o creștere de 6% față de sondajul Eurobarometru standard din vara anului 2020. Este cel mai înalt nivel înregistrat din primăvara anului 2008. Încrederea în guvernele naționale (36%) și în parlamentele naționale (35%) a pierdut teren, deși ambele rămân la un nivel mai ridicat decât în toamna anului 2019.
În privința României 58% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, ceea ce reprezintă o creștere cu 4% față de sondajul Eurobarometru standard din vara anului 2020.
În 20 de state membre, majoritatea respondenților afirmă că au încredere în UE, cele mai ridicate niveluri fiind înregistrate în Portugalia (78%) și Irlanda (74%).
Imaginea pozitivă a UE (46%) a atins nivelul său cel mai înalt din toamna anului 2009, înregistrând o creștere de 6 puncte procentuale față de vara anului 2020. Mai puține persoane au o imagine neutră despre UE (38%, -2), în timp ce 15% (-4) au o imagine negativă despre UE.
Majoritatea respondenților au o imagine pozitivă despre UE în 25 de state membre ale UE (față de 13 în vara anului 2020), procentele cele mai ridicate fiind înregistrate în Portugalia (76%) și Irlanda (75%).
Aproape patru cetățeni ai UE din zece consideră că cea mai importantă problemă cu care se confruntă în prezent UE este sănătatea: 38% dintre respondenți menționează acum acest aspect, o creștere semnificativă cu 16% față de vara anului 2020. Sănătatea ocupă primul loc, în fața situației economice (35%, procent neschimbat), situația finanțelor publice ale statelor membre ocupând acum locul al treilea (21%, -2). Mediul și schimbările climatice ocupă acum locul al patrulea (20%,