Exmatricularea, variantă pentru disciplinarea elevilor

𝗗𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝗶𝗲!
Deciziile de exmatriculare și suspendare nu sunt rele, ci sunt bune, însă există o mare obligație: cea a reabilitării și reînscrierii în sistem, a declarat  Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților (FNP), în emisiunea EDUCAȚIA de la EMI TV.  Este vorba de o reacție  la aprobarea amendamentului care introduce exmatricularea ca prevedere în legea învățământului preuniversitar, dezbătută în Comisia de învățământ din Camera Deputaților.

Deciziile de exmatriculare și suspendare pot fi privite pozitiv dar  există o mare obligație: cea a reabilitării și reînscrierii în sistem. Astfel, răul este mutat din școală în stradă. Un copil care ar putea fi reabilitat poate deveni, peste noapte, un infractor. Trebuie să acordăm mare atenție la tot ceea ce ne dorim. Sunt de acord cu sancțiunile mai aspre, dar nu ar trebui să ne oprim doar la fapta de exmatriculare, ci să ne concentrăm și pe reabilitare. Este nevoie de mare atenție!”, a declarat Iulian Cristache.

Ministrul Educației, Ligia Deca, prezentă la Comisia de învățământ în cadrul dezbaterilor, a declarat în această problemă:

Acest amendament permite exmatriculare pentru cazurile extrem de grave, sigur, cu o procedură care să asigure dreptul la contestaţie, dreptul la apărare etc. şi sigur că această exmatriculare nu înseamnă că nu se poate reînmatricula elevul la altă unitate de învăţământ. Sigur că da, după ce există un program în care să existe consiliere, să existe ajutorul necesar pentru îndreptarea comportamentului. Considerăm însă că, având în vedere situaţiile din ultimele luni de violenţă în şcoală, trebuie să avem prevederi. Ne-am uitat şi la ceea ce se întâmplă în alte state ale Uniunii Europene care, chiar dacă învăţământul este obligatoriu şi garantat, au această posibilitate de exmatriculare din unitatea de învăţământ pentru cazurile cele mai grave”.

PUBLICITATE EMI TV