5000 de silvicultori vor protesta joi

𝗗𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝗶𝗲!
PUBLICITATE EMI TV

Silvicultorii vor protesta joi în faţa Guvernului, între orele 10:00 – 13:00, nemulţumiţi de Proiectul Legii privind sistemul public de pensii şi al Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, informează un comunicat al Federaţiei Sindicatelor Silva.

La protest sunt aşteptaţi să participe aproximativ 5.000 de membri de sindicat din întreaga ţară.

„Guvernul României şi Ministerul Muncii, în loc să intervină pentru respectarea legii şi punerea în aplicare a Statutului personalului silvic, aşa cum a fost modificat şi completat prin Legea nr. 234/2019, adoptată de Parlament cu susţinerea unanimă a tuturor formaţiunilor politice în luna noiembrie 2019, vin acum cu o măsură inacceptabilă în Proiectul Legii pensiilor, la art. 168 lit. e), prin care abrogă posibilitatea de încadrare a anumitor locuri de muncă din domeniul silvicultură în condiţii speciale de muncă (fosta grupa I de muncă), fapt ce făcea posibilă o reducere a vârstei de pensionare pentru personalul silvic de teren cu 1 an la fiecare 5 ani lucraţi în condiţii speciale. Silvicultorii din România îşi exprimă profunda indignare şi nemulţumire cu privire la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, adoptată de Guvernul României în şedinţa din data de 9.11.2023, de a fi abrogat, fără absolut nicio justificare, aşa cum reiese din Expunerea de motive a proiectului de lege, art. 20 din OUG 59/2000 Statutul personalului silvic, modificat şi completat prin Legea nr. 234/2019”, se precizează în comunicat.

Sindicatele din silvicultură vor organiza joi un miting de protest în Piaţa Victoriei, solicitând: eliminarea art. 168 lit. e) din Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii prin care Guvernul propune abrogarea art. 20 din OUG 59/2000 Statutul personalului silvic care legiferează activităţile încadrate în condiţii speciale; recunoaşterea activităţilor încadrate în condiţii speciale prin OUG 59/2000 Statutul personalului silvic şi introducerea acestora în Proiectul Legii pensiilor prin completarea prevederilor art. 28, alin. (1) lit. k); adoptarea de măsuri urgente din partea Guvernului României şi a Ministerului Muncii pentru aplicarea Statutului personalului silvic în forma legiferată de Parlament.

De asemenea, sindicaliştii solicită respectarea prevederilor contractelor colective de muncă aşa cum sunt negociate; asigurarea unor condiţii de muncă, de viaţă, de salarizare şi de pensionare decente; eliminarea măsurilor fiscal-bugetare din Legea nr. 296/2023 care conduc la diminuarea veniturilor salariaţilor şi încalcă drepturile negociate prin contractele colective de muncă în vigoare.

Federaţia Sindicatelor Silva va susţine în continuare menţinerea drepturilor lucrătorilor din domeniul silvicultură, prin toate mijloacele legale, inclusiv, dacă va fi cazul, prin organizarea unor noi acţiuni de protest.

Protestul din data de 16 noiembrie este organizat de Federaţia Sindicatelor Silva, împreună cu Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din Romania şi Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, cu susţinerea Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian.

INMELCON PROD S.A ANGAJEAZĂ !!!SALARII ÎNTRE 800 ȘI 1200 EURO / LUNĂ