2000 de elevi din Gorj au participat la orele de Educație Financiară
În data de 28 aprilie 2023, Inspectoratul Județean Școlar Gorj- în parteneriat cu BNR- a premiat școlile implicate în Zilele Educatiei Financiare ca model de bună practică în promovarea educației finaciare. Premierea școlilor cu cele mai bune activități de Educație Financiară s-a făcut în prezența inspectorului școlar general, dr. MARCELA MREJERU, inspector școlar prof. Angelica Necșulea-coordonator manifestări în Gorj, director CNTV- prof. Cristina Goanță și reprezentant BNR GORJ, Alexandru Roibu.Participare: 19 școli, 1930 de elevi și 93 profesori.
La nivelul Inspectoratului Școlar Județean Gorj s-a constituit o echipă de lucru coordonată de inspectorul școlar, Angelica Necșulea, care a organizat activitățile dedicatei Zilei Educației Financiare. În acest sens, echipa de lucru a colaborat cu unitățile de învățământ din județ și cu instituțiile financiare, în vederea atingerii obiectivelor propuse de acordul semnat între Parlamentul României, Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației, Banca Națională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Institutul de Studii Financiare, precum și alte autorități ale administrației publice centrale și locale.
Echipa Inspectoratului Școlar Județean a propus ca activitățile să aibă loc la nivel de școală, de comunitate, prin dezvoltarea de colaborări reale. Astfel, fiecare unitate de învățământ a avut posibilitatea să identifice, în funcție de profilul elevilor, modalitățile de realizare a activităților care presupun creșterea gradului de informare privind relația cu resursele financiare.
S-au înscris un număr de 19 unități școlare din județul Gorj, 1930 de elevi participanți , au fost implicate 93 de cadre didactice.
Astfel, în Săptămâna 03.04.2023 – 06.04.2023 elevii s-au implicat în activități diverse dintre care enumerăm: activități practice (desene, confecționare de pușculițe din diferite materiale reciclabile) diverse informații despre economii, buget, cum să facă echilibrat cumpărături, despre istoria banilor, acțiunile caritabile, despre bani si viitorul lor (banii în Uniunea Europeană), prin jocuri de rol sau lucru în echipă. Materialele folosite, respectiv filmulețe educative, au fost puse la dispoziție de BNR dar și site-uri dedicate educației financiare.
”S-a constatat că elevii îndrăgesc asemenea activități si le consideră necesare pentru viața lor cotidiană. Prin activitățile desfășurate, elevii au conștientizat importanța banilor în viața lor, scopul final constând în punerea bazelor unui stil de viață nou, chibzuit, care nu încurajează consumul, nici creditarea, ci economisirea. Elevii au învățat astfel că Planificarea financiară personală nu este doar un exercițiu care ne ajută să înțelegem unde ne aflăm acum, cum ne gestionăm banii în acest moment, ce facem bine, ce facem mai puțin bine, de ce este bine sa economisim, dar mai ales, este un mod corect de a învăța să ne stabilim obiective, de a lua decizii financiare potrivite pentru visurile noastre.”, a declarat inspector Angelica Necșulea pentru EMI TV.
