Soluție disperată în CEO, rostogolește datoriile în 2022
Soluție disperată în CEO, rostogolește datoriile în 2022
Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie electrică din această zonă, are în acest moment 4 termocentrale pe cărbune (lignit), cu 12 grupuri energetice, o capacitate instalată de 3.570 MW și o producţie estimată de 10 TWh în 2021. Până la sfârșitul lunii aprilie 2021 trebuie să facă dovada achiziționării a 8 milioane de certificate de emisii, altfel va plăti amenzi de 100 euro/certificat lipsă. CE Oltenia nu are acești bani.
Complexul Energetic Oltenia a anunțat că intenționează să împrumute certificate de emisii. Acționarii companiei, adică statul și Fondul Proprietatea, vor fi informați, la o ședință AGA din 12 aprilie 2021, despre intenția companiei de a achiziționa certificate de emisii aferente producției de energie electrică a anului trecut:“Notă de informare privind achiziția prin împrumut de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020 în vederea acoperirii deficitului în cuantum de la 500.000 certificate până la 1.500.000 certificate și costurile estimate aferente”.
Intenția de a împrumuta aceste certificate a fost enunțată de directorul general al CE Oltenia, Daniel Burlan. Potrivit unor estimări din ianuarie a acestuia, CE Oltenia a produs în 2020 circa 8 TWh de energie electrică. Așadar, până la finalul lunii aprilie 2021, CE Oltenia trebuie să faca dovada achiziționării a circa 8 milioane de certificate de CO2. Deși în planul de restructurare și decarbonare, sociatetatea ar fi urmat să primească banii de la Guvern pentru a se plăti certificatele aferente anului 2020, parte a unui ajutor de stat de 1,32 miliarde de euro, pentru perioada 2021-2025, acesta nu a fost validat de Comisia Europeană.
CE Oltenia intenționează să împrumute certificate de emisii de la cine are în exces față de cât îi trebuie pentru a se conforma normelor UE. Împrumutul se face pe un an, adică ce împrumută acum CEO pentru a dovedi că și-a îndeplinit cota pentru 2020 va trebui rambursat anul viitor celui de la care le-a împrumutat. În aceste condiții, CEO ar putea să nu supraviețuiască anului 2022.
Articol Cornel Șomîcu