Reprezentanții părinților, apel pentru sănătatea copiilor
Federația Națională a Părinților a transmis vineri o solicitare miniștrilor Sănătății și Educației de a modifica ordinul comun așa încât, la o rată de infectare ce depășește 6 la mia de locuitori, școlile să poată decide, prin Consiliul de Administrație, trecerea la ore online, indiferent de numărul de clase cu activitatea fizică suspendată. În unele regiuni situația este disperată și o asemenea măsură este imperios necesară.
FNAP afirmă, în scrisoarea adresată, că a susținut mereu școala cu prezență fizică, însă „nu putem pune în pericol sănătatea copiilor și a familiilor noastre.”
„În condițiile în care rata incidenței cumulate a cazurilor covid-19 la 1000 de locuitori crește alarmant de la o zi la alta, sistemul medical este suprasolicitat, infrastructura şcolară și sunt, deja, peste 17.000 de elevi și personal angajat confirmați cu Covid-19, avem decese în rândul cadrelor didactice și copiilor, secțiile ATI sunt pline iar presiunea pe sistemul medical este uriașă”, afirmă FNAP.
„Chiar și acolo unde școlile dispun de toate resursele necesare, sunt situații în care populația şcolară este numeroasă şi elevii interacționează, inevitabil. Este utopic să considerăm că pot fi respectate, permanent, toate măsurile igienico-sanitare, mai ales când este vorba de copii mici”, mai spun aceștia.
La finalul săptămânii trecute, a fost dat un nou ordin comun ministerul Educației – ministerul Sănătății care decupla scenariile de funcționare a școlilor, mai exact decizia de trecere în online, de pragul de infectare de 6 la mie dintr-o localitate. Noul ordin comun, care s-a aplicat începând din 4 octombrie, prevede că o școală sau grădiniță se închide și trece la învățământ online când jumătate dintre clase sau grupe au activitatea suspendată din cauza unor cazuri confirmate de COVID-19.