Epidemia lovește în școlile din Gorj
Potrivit ISJ Gorj, 17 angajați din învățământul preuniversitar gorjean și cinci elevi se află pe lista persoanelor confirmate cu coronavirus. La nivelul județului nostru funcționează în scenariul verde 202 școli, iar în alte 246 cursurile se desfășoară conform scenariului galben.
La data de 11 februarie, la nivelul județului nostru au fost confirmate cinci cazuri de elevi infectați cu coronavirus, provenind de la următoarele unități de învățământ: Școala Gimnazială Scoarța, Colegiul Tehnic ,,G-ral Gheorghe Magheru” Târgu-Jiu, Grădinița ,,Sfântul Stelian” Târgu-Jiu, Liceul Tehnologic Roșia Jiu și Școala Gimnazială ,,Alexandru Ștefulescu” Târgu-Jiu. Pe lista cazurilor de infectare cu coronavirus confirmate mai apar și 17 angajați din învățământul preuniversitar gorjean, cele mai recente înregistrându-se la Școala Gimnazială ,,Sfântul Nicolae” Târgu-Jiu și Colegiul ,,G-ral Gheorghe Magheru” Târgu-Jiu. La nivelul județului nostru funcționează în scenariul verde 202 școli, iar în alte 246 cursurile se desfășoară conform scenariului galben. Pe lângă Grădinița Nr. 1 Motru și Colegiul Tehnic Nr. 2 Târgu-Jiu, care au început semestrul II în scenariul roșu, în cursul acestei săptămâni au mai trecut în același scenariu și școlile din comunele Dănești, Telești, Bălești, Lelești, Hurezani și Cătunele.
Potrivit ordinului comun M.E-M.S., la apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal se efectuează ancheta epidemiologică și testarea contacților acestuia, iar conducerea unității de învățământ va decide în urma consultării DSP dacă se impune carantinarea celor care fac parte din aceeași clasă sau suspendarea cursurilor, după caz; la apariția a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile, iar DSP va efectua ancheta epidemiologică, va stabili contacții direcți ai cazurilor confirmate și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune carantinarea celor care nu fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/ nedidactic/auxiliar; la apariția cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligația de a anunța conducerea unității de învățământ care va informa DSP, ce, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea unității de învățământ dacă se impune suspendarea activităților didactice la nivelul unității de învățământ.
Articol Cornel Șomîcu