Doar o parte dintre elevi revin în bănci

𝗗𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝗶𝗲!

Autoritățile statului roman au decis reînceperea școlii în format fizic doar că nu toți elevii vor reveni în bănci, decizia se va lua în funcție de rata de infectare la vnivelul localităților. Reprezentanții sindicatelor din Educație spun că nu suntem pregătiți de începerea școlii în format fizic iar vaccinarea este mult întârziată. Emisiunea ”EDUcația” din 3 februarie i-a avut ca invitați pe Simion Hăncescu-președintele FSLI la nivel national și Constantin Huică-liderul USLI Gorj.

Cele trei scenarii privind redeschiderea unităților de învățământ au fost aprobate de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Potrivit Hotărârii CNSU, reluarea activităților care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ se va face după următoarele scenarii: Scenariul verde – incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori – activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toate categoriile de antepreșcolari, preșcolari și școlari; Scenariul galben – incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1.000, dar mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori – activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toți antepreșcolarii și preșcolarii, elevii claselor din învățământul primar, precum și pentru elevii claselor terminale din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal; Scenariul roșu – incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 – activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toți antepreșcolarii și preșcolarii, precum și pentru elevii claselor din învățământul primar.
Sindicaliștii din Educație au sintetizat principalele probleme care trebuie rezolvate pentru redeschiderea școlilor: 1. Asigurarea echipamentelor și a produselor de dezinfecție în toate unitățile de învățământ din întreaga țară;2. Instruirea corectă a personalului care se ocupă de curățenia unităților de învățământ;3. Vaccinarea personalului din educație cu prioritate, imediat ce va fi asigurat necesarul de doze de vaccin;4. Gândirea unui plan coerent, bine pus la punct cu ajutorul cadrelor didactice, privind predarea materiei la zi, dar și introducerea orelor remediale, astfel încât să nu asistăm la epuizarea elevilor , dar și a personalului didactic;5. Stabilirea unei linii suport în cadrul unităților de învățământ pentru elevii care întâmpină probleme în asimilarea cunoștințelor la clasă; 6. Regândirea sistemului de teme pentru acasă, astfel încât elevii să beneficieze de timp suficient de relaxare;7. Acordarea unei atenții deosebite în clasele cu învățământ simultan, în ceea ce privește recuperarea materiei din perioada școlii online; 8. Susținerea consilierilor școlari în acordarea sprijinului necesar elevilor și cadrelor didactice pentru reacomodarea în școli, dar și în procesul de predare/învățare care va aduce o perioadă cu mult stres;9. Asigurarea mijloacelor tehnice necesare pentru cadrele didactice și elevii care vor continua școala online;10. Pregătirea din timp a simulărilor și examenelor naționale;11. Asigurarea unui plan de rezervă dezbătut și aprobat de partenerii sociali în cazul în care, din cauza pandemiei, s-ar putea reveni la școala online.
Dacă școala ar începe azi, un număr important de elevi din Gorj ar trebui să rămână acasă deoarece localitățile lor sunt în scenariul galben:Vladimir, Hurezani, Țicleni, Brănești, Turceni, Săcelu, Ciuperceni, Aninoasa, Novaci, Bîlteni, Urdari, Godinești, Jupânești, Baia de Fier, Turcinești, Bălănești, Slivilești, Târgu-Jiu, Ionești, Scoarța, Logrești, Lelești, Alimpești, Albeni și Glogova. Restul localităților sunt în scenariul verde.

Articol: Cornel Șomîcu